Ињац / Фото: Срђан Бољевић
29/05/2021 u 14:28 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ињац: Нико није утицао на одлуку да не пошаљемо војнике на Косово

Препознајем у томе неке ретроградне наративе, којима се покушавају изврнути чињенице, тврди министарка

Неозбиљне су констатације да је приликом доношења одлуке да се ове године не шаље пјешадиски вод у мисију KФОР-а на Kосову био присутан било чији утицај, казала је министарка одбране Оливера Ињац.

- Препознајем у томе неке ретроградне наративе, којима се покушавају изврнути чињенице - рекла је Ињац у интервјуу за агенцију Мина.

Ињац је рекла да је међународно прихваћена обавеза Црне Горе кроз чланство у НАТО учешће у KФОР мисији на Kосову, док је број ангажованих припадника, искључиво питање националне одлуке.

- Црна Гора већ учествује у мисији KФОР на Kосову са два припадника Војске и Министарства одбране, а евентуална одлука о проширењу мисије није до сада разматрана, на шта је утицало стање финансија у ресору одбране, због којих је било потребно имплементирати рестрикције у буџету - указала је Ињац.

Она је истакла да су мисије једна од највећих буџетских инвестиција, а да због КОВИД-19 кризе, кашњења у усвајању буџета за ову годину и буџетских рестрикција, није било одговорно да се доносе планови и одлуке за KФОР.

- Ова Влада је засновала своје циљеве на наставку међународно прихваћених обавеза, што значи да Црна Гора наставља учешће у НАТО мисији KФОР на Kосову, у складу са могућностима - нагласила је Ињац.

На питање да ли се дефинитивно одустало од коришчења Сињајевине као војног полигона и да ли је пронађена нова локација, Ињац је казала да формирање полигона Војске није активност којој се може приступити импровизаторски.

Зато ће, како је истакла, Влада пажљиво, уз поштовање еколошких сегмената, приступити доношењу одлуке приликом разматрања свих локација које могу доћи у обзир.

- До тада, обезбједиће се услови да ВЦГ изводи планиране вјежбе и обезбјеђена су средства за ту намјену - рекла је Ињац, додајући да је ово само једна тема у низу када је у питању ресор одбране са којом се манипулише у примарно дневно-политичке и уско-страначке сврхе.

Kоментаришући критике у вези са разрјешењима и именовањима на функције у систему одбране, Ињац је рекла да су поједини медији пласирали доста дезинформација са циљем збуњивања јавности и наношења штете угледу Министарства и њој лично, како би осујетили планове за професионализацију ресора одбране.

- Једино разрјешење на Савјету за одбрану и безбједност било је 16. априла, када је разријешен претходни начелник Генералштаба ВЦГ због тога што је стекао услове за пензију- казала је Ињац, алудирајући на бившег начелника Генераштаба Драгутина Дакића.

- Претходни професионални ангажман начелника ГШ није се уклапао у визију развоја Војске- закључила је Ињац.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 18:50