Бранислав Радуловић / - УПЦГ
22/06/2021 u 12:04 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Интервју за WEB TV DANA (ВИДЕО) Радуловић о кризи власти: Задржавање инстант рјешења или ванредни избори

-Постоји могућност да у сваком тренутку премијер понуди реконструкцију своје Владе, да замјени једног или више министара, гдје је доминантна улога самог премијера – каже за WEB TV DANA, предсједник Удружења правника Бранислав Радуловић

Предсједник Удружења правника Црне Горе др Бранислав Радуловић каже да црногорски премијер Здравко Кривокапић, у овом тренутку, има нека инстант рјешења, али да она нису дугорочан.

Он је у интервјуу за WEB TV DANA, казао да је неопходан дијалог владајуће већине и премијера како би дошло до рјешења кризе, или да буду расписани ванредни парламентарни избори.

-Устав Црне Горе пружа један шири дијапазон могућности у актуелној политичкој ситуацији, коју у овом тренутку не можемо најјасније у политичком контексту предвидјети. Постоји неколико могућности, а то је,да пођемо од претпоставке рецимо, да имамо оставку предсједника Владе.У тој варијанти долази до комплетног пада кабинета и уколико  парламентарна већина има могућности да предложи новог мандатара, односно да обезбиједи подршку 41 посланика у оквиру постојећег сазива парламента могуће извршити избор нове Владе – каже Радуловић.

Он напомиње да истовремено постоји могућност да у сваком тренутку премијер понуди реконструкцију своје Владе, да замјени једног или више министара, гдје је доминантна улога самог премијера.

-И ту је неопходно да постоји дијалог између премијера и парламентарне већине. Ситуација је врло интересантна зато што је премијер обезбједио за Владу врло два важна елемента. Обезбједио је буџет и издејствовао је да се , условно да кажемо, ослободи министра кога није желио у свом кабинету. Истовремено имамо и одредбе Члана 92. Устава, а то је да у случају да један од ова два сценарија не успије, а да с еједан од ова два консидената одлучи на бојкот, а да се том бојкоту придружи нека од политичких странака и да парламент нема кворум, односно да имамо нефункционисање Парламента, онда наступа једна од ситуација из Члана 92. Устава, а  то је ако Скупштина дуже вријеме не обавља надлежности утврђене Уставом, онда Влада може распустити Скупштину – истиче предсједник Удружења правника.

image

Радуловић у порталу Дана

- Принтскрин

Радуловић сматра да и у тој варијанти је једна велика позициона предност премијера, независно до постојеће тренутне ситуације, који на изборе излази из позиције премијера, дакле техничке Владе односно из нешто јаче политичке позиције уколико се жели политички ангажује.

-У тој ситуацији неко би морао да Влади постави питање повјерења, што значи да би требала нека посланичка група од 27 посланика да постави то питање. Демократски фронт има управо 27 посланика, Дакле, као што видите, имамо неке четири могућности и који ће се од ових уствано-правних механизама повући, односно искористити, зависи од самих политичких актера- казао је Радуловић.

Говорећи о евентуалној реконструкцији Владе он каже да је у тој ситуацији пресудна улога самог премијера који мора предложити састав новог кабинета али би онда био сувишан разговор без мандатара.

- А уколико се жели поставити питање повјерења  Влади, онда је безпредметно позивати самог премијера на разговор у тренутку када он нема повјерење парламентарне већине. Дакле, политичке странке се морају одлучити за један од два потеза. У овом тренутку мислим да влада једна општа конфузија, у погледу повлачења политичких потеза, с том разликом да премијер не мора повући више ни један. Он је себи обезбједио буџет. Изђествовао је, у политичком смислу, побједу у односу на непослушног министра и шаховски посматрано потез је на парламентарној већини- навео је Радуловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 16:42