Са сусрета / - IGOR SLJIVANCANIN
15/09/2021 u 16:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Истински дијалог једино решење тренутног политичког стања у ЦГ

На састанку је разговарано и о односима ЕУ и Црне Горе у процесу европских интеграција и дужини преговора

У оквиру посјете  Штефана Холтхоф-Фертнера, министра за савезне и европске послове савезне покрајине Сјеверна Рајна – Вестфалија СР Њјемачке, одржан је заједнички састанак са Одбором за европске интеграције и Одбором за међународне односе и исељенике Скупштине Црне Горе. На састанку је било ријечи и о тренутној политичкој ситуацији у Црној Гори-. Закључено је да је истински дијалог једино рјешење тренутног стања.

Предсједник Одбора за европске интеграције Бранимир Гвозденовић захвалио је на експертској и финансијској подршци Њемачке развојним пројектима у Црној Гори, који су у великој мјери помогли испуњавању европских стандарда. Гвозденовић је казао да међу политичким странкама које су заступљене у Скупштини постоји консензус око циља европских интеграција Црне Горе и поред њихових различитих приоритета. Гвозденовић је исказао интересовање за искуство владе покрајине у горњем дому њемачког парламента, Бундесрату у оквиру европских процеса.

Предсједник Одбора за међународне односе и исељенике Миодраг Лекић је саопштио да Црна Гора улаже значајне напоре у приближавању својих демократских и правних стандарда европским. Указао је да је наша држава лидер у европским интеграцијама, али да истовремено пролази кроз транзициони период који је тежак и изазован. Предсједник Одбора Миодраг Лекић осврнуо се на феномен замора проширења, уз оцјену да је исти произвео контраефекат на Западном Балкану, односно довео до замора од дугог чекања.

Министар Холтхоф-Фертнер казао је да Европска унија треба да покаже јасније повјерење и подршку земљама Западног Балкана када је у питању њихово чланство у ЕУ. Холтхоф-Фертнер је казао да унутрашњи изазови у државама чланицама Уније и комплексан начин доношења одлука у тијелима и институцијама ЕУ јасно утичу како на процесе одлучивања унутар ЕУ, тако и на динамику процеса проширења Уније. 

Министар Холтхоф-Фертнер нагласио је важност јединства Европе, као услова од којег ће зависити њена будућност. Министар се осврнуо и на Конференцију о будућности Европе, истичући да један од закључака Конференције мора бити везан за Западни Балкан и преговоре о приступању Унији.  

На састанку је разговарано и о односима ЕУ и Црне Горе у процесу европских интеграција и дужини преговора, а посланици су поздравили позитиван став појединих држава чланица Уније о пријему земаља Западног Балкана у ЕУ. Разговарано је и о политичком животу и праксама Нјемачке у периоду од стварања Европске заједнице до данас, као и о могућем утицају предстојећих федералних избора на регион. На састанку је било ријечи и о тренутној политичкој ситуацији у Црној Гори, те је закључено да је истински дијалог једино рјешење тренутног стања.

Поред предсједника два одбора, састанку су присуствовали и чланови Одбора за европске интеграције Симонида Кордић, Далиборка Пејовић и Фатмир Гјека, и чланице Одбора за међународне односе и исељенике Тамара Вујовић и Александра Вуковић.

Осим министра Холтхоф-Фертнера, састанку су присуствовали и Нј.Е. Роберт Вебер, амбасадор СР Нјемачке у Црној Гори, Лудгер Зимес, руководилац одјељења за Европу и међународне послове у државној канцеларији Владе савезне покрајине Сјеверна Рајна – Вестфалија, Максимилиан Дитер, лични референт министра, и Ева Мариа Дурстевиц-Маршал, референт за Западни Балкан у Државној канцеларији Сјеверна Рајна – Вестфалија.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 13:49