/ -Фото: Фејсбук, Племе Кучи
05/05/2022 u 15:03 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Истраживање ЦЕДЕМ-а: Најмањи степен повјерења у ЦПЦ и партије

Највише грађана сматра да Црна Гора креће погрешним путем

Двоструко је већи број грађана који сматрају да се Црна Гора креће погрешним путем него оних који сматрају да се креће правим путем, један је од кључних закључака истраживања "Поруке изборне воље: Шта грађани виде као јавни интерес", које је спровео Центар за демократију и људска права (ЦЕДЕМ).

Само шест институција, и то Српска православна црква, систем образовања, Делегација ЕУ у Црној Гори, Уједињене нације, здравствени систем и Војска Црне Горе, биљеже већи степен повјерења него неповјерења, док је највећи степен неповјерења у Црногорску православну цркву и политичке партије.

– Циљ анализе је представљање ставова и перцепције грађана у односу на кључне проблеме у области унутрашње и спољне политике Црне Горе – казали су из ЦЕДЕМ-а.

Истраживање је спроведено годину дана од формирања владе Здравка Kривокапића, како би се приказале тежње и очекивања грађана у вези са дјеловањем свих политичких субјеката као основе за даљи рад извршне и законодавне власти.

Како су навели из ЦЕДЕМ-а, највећи број питања је анализиран са аспекта политичке преференције, те демографских карактеристика попут пола/рода, година старости, националности, нивоа прихода и степена образовања, како би се пружио јасан преглед по свим истраживачким питањима.

Чланство у ЕУ први избор

Скоро двије трећине грађана Црне Горе бира чланство Црне Горе у ЕУ као први избор у спољној политици, док је занемарљив број оних који сматрају да спољна политика треба да се усмјери на приближавање Србији, односно Русији.

Већи је број грађана који сматрају да се у потпуности или у великој мјери треба ослањати на ЕУ, као и оних који сматрају да Црна Гора треба мало или нимало да се ослања на Kину, Русију, САД и Србију, показује истраживање ЦЕДЕМ-а.

– Грађани Црне Горе у највећој мјери су прозападно оријентисани, односно јасно је њихово опредјељење да Црна Гора треба да се ослања на западне партнере у спољној политици, првенствено на ЕУ, када је ријеч о спољнополитичком одређењу државе – наводе из ЦЕДЕМ-а.

Готово сваки грађанин који подржава ДПС, грађанске или мањинске партије, подржава чланство Црне Горе у ЕУ. Већина оних који гласају просрпске партије подржава чланство Црне Горе у ЕУ, али значајно мање у поређењу са гласачима осталих политичких партија.

– Више него сваки други испитаник који подржава просрпске партије сматра да се Црна Гора креће правим путем, као и скоро сваки трећи подржавалац грађанских партија. Највећи број подржавалаца ДПС-а, грађанских и мањинских партија сматра супротно. Људи из сјеверне регије Црне Горе и они који живе на селу сматрају да се Црна Гора креће правим путем. Иако мање од сваког трећег испитаника, они са високим образовањем се више слажу да се Црна Гора креће у правом смјеру од оних с нижим степеном образовања – саопштили су из те невладине организације.

Више од 80 одсто грађана сматра да фокус Владе и владиних институција треба да буде усмјерен на борбу за бољи животни стандард и борбу против криминала и корупције.

– Готово једнак број грађана сматра важним за напредак Црне Горе деполитизацију и департизацију јавне управе и борбу против дискриминације. Двоје од троје грађана процјењује да реформа правосуђа и реформа изборног система треба да буду високо на агенди било које политичке структуре. Испуњавање услова за пуноправно чланство Црне Горе у ЕУ кључним приоритетом за напредак земље сматра скоро 60 одсто грађана – наводе из ЦЕДЕМ-а.

Истраживање показује да подржаваоци ДПС-а, грађанских и мањинских партија снажно подржавају чланство у НАТО-у, и то највише грађани који гласају за мањинске партије.

– Сваки пети апстинент или присталица просрпских партија даје подршку идеји да Црна Гора буде дио тог савеза. Срби у најмањој мјери подржавају чланство, док три четвртине Албанаца и више него сваки други Црногорац пружа подршку чланству. Скоро сваки Бошњак или Албанац подржава чланство Црне Горе у НАТО-у – прецизирали су из ЦЕДЕМ-а.

Најмању подршку чланству Црне Горе у НАТО-у пружају грађани који живе у централној регији.

Истраживање је спроведено у децембру, на узорку од 1022 испитаника, а дио је пројекта "Voks Populi – implementation of better choises", који је подржало Министарство спољних послова Италије, у оквиру позива "Bando Balcani".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 19:56