Filip Ivanović / - SASAMATIC
20/06/2024 u 07:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ivanović: Činimo sve da ambasadori budu što prije imenovani, čeka se odluka Milatovića

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović reagovao je na izvještaje koji su objavljeni u medijima u kojima se pominje da Crna Gora još nema ambasadore u 27 zemalja, te da konsultacije Vlade i predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića teku već mjesecima, bez konačnog rezultata.

On ej naveo da iako vanjskopolitičke konsultacije nisu obaveza propisana Ustavom ili zakon, u prethodnom periodu je taj proces bio praksa, a pošto je prethodnih godina jedna od posljedica kohabitacije na relaciji Vlada-Predsjednik bila i nemogućnost popunjavanja diplomatsko-konzularne mreže, MVP je konsultacijama o postavljenju novih ambasadora pristupilo drage volje i u dobroj vjeri.

- Dinamika održavanja konsultacija i odabir kandidata za ambasadore nisu automatizovani procesi, već je na njih uticalo više faktora. Prvo, MVP je obavilo svoje interne procedure i vrlo savjesno i odgovorno napravilo odabir karijernih diplomata koje će predložiti za ambasadore u prvoj iteraciji. Drugo, MVP e prikupilo informacije i biografije kandidata koji su predloženi kao politička imenovanja. Svaki drugačiji pristup bio bi neozbiljan. Treće, održavanje konsultacija bilo je uslovljeno i zakazivanjem termina koji bi odgovarao vrlo zahtjevnim agendama predsjednika države, predsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova- naveo je Ivanović.

Podsjetio ej da su prve vanjskopolitičke konsultacije održane su 22. februara ove godine. 
-Na tom sastanku, predloženo je ukupno 16 kandidata za ambasadore, što karijernih diplomata, što tzv. političkih imenovanja. Predsjednik države je zatražio dvije sedmice da se upozna s biografijama i obavi razgovore s pojedinim kandidatima, kako bi donio svoju odluku, što smo i premijer i ja pozdravili. Međutim, proces upoznavanja s biografijama i intervjua nije trajao dvije sedmice, već punih mjesec dana, pa je naredni sastanak održan 20. marta, što je i saopšteno iz Kabineta predsjednika: https://predsjednik.me/novosti/2717 Dakle, netačno je da su MVP ili Vlada odugovlačili s ovim procesom, nego je i predsjedniku države, sasvim opravdano, za razmatranje kandidatura bilo potrebno duplo više vremena od onog koje je najavio- pojasnio je Ivanović.

MVP: Milatović će uskoro imati u priliku da potpiše ukaze za ambasadore

Naglašava da je predsjedniku inicijalno predloženo 16 kandidata, a da je u dalju proceduru stavljeno njih 12, te da je potpuno  jasno da je mišljenje predsjednika ispoštovano.

- Kako je više puta ponovljeno, proces dobijanja agremana (saglasnosti) države prijema može trajati od nekoliko nedjelja do nekoliko mjeseci. Do ovoga trenutka, ministarstvo je dobilo agremane za 7 kandidata i, osim njih, predsjedniku je na dalje postupanje dostavljen i predlog za jednog ambasadora pri jednoj međunarodnoj organizaciji, za čije postavljenje nije potreban agreman dakle ukupno 8. Koliko je od tog broja karijernih a koliko političkih, nema nikakve veze s bilo čijom voljom, već isključivo s dinamikom kojom države prijema izdaju saglasnost. Prema tome, sasvim je suvišno i izlišno iščuđavanje o broju karijernih, odnosno političkih, imenovanja za koja su agremani do sada stigli- naveo je Ivanović.

Ocjenjuje da je besmisleno i zlonamjerno stavljanje broja agremana u kontekst zakonskog propisa po kome 30% ambasadora mogu biti politička imenovanja.
-Taj se procenat odnosi na ukupni broj DKP, a ne na broj predloga u pojedinačnim iteracijama, a još manje se može odnositi na broj kandidata koji su u nekom momentu dobili agremane. Pojašnjenja radi, “kvota” od 30% trenutno iznosi 11, a kako su trenutno na dužnosti jedan ambasador i jedan generalni konzul, koji su politička imenovanja, to znači da je ukupan preostali broj političkih imenovanja 9. Da li će tih 9 kandidata biti predloženi odjednom ili ne, te kad će i koji kandidat dobiti agreman, nema nikakve veze s MVP, ali će taj broj (9) u konačnom biti apsolutno poštovan- saopštio je ministar.

Ivanović kaže da predsjednik može koliko sjutra zatražiti mišljenje nadležnog skupštinskog odbora o onim kandidatima koji su dobili agremane i tako ubrzati postavljenje 8 ambasadora.
-U konačnom, proces imenovanja ambasadora u svakoj državi zahtijeva posebnu pažnju, opreznost, ali i vrijeme. MVP je nakon dužeg perioda započelo proces popunjavanja diplomatske mreže i tom pitanju, kalo je rečeno, pristupa odgovorno i posvećeno. Jednaku dozu posvećenosti i odgovornosti očekujem i od drugih društveno-političkih aktera, kako bi Crna Gora u punom kapacitetu mogla da sprovodi i promoviše svoje vanjskopolitičke prioritete. Ako to svi imamo na umu, onda neće biti mjesta ni nepotrebno zlonamjernim insinuacijama, ali ni ličnim ili politikantskim kalkulacijama. Posvećenost ugledu Crne Gore svi dokazujemo djelima- zaključio je Ivanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

25. jun 2024 12:49