Ivanović sa  Đoanom / - SASAMATIC/VLADA CG
24/10/2024 u 13:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ivanović sa Đoanom: Želimo da budemo uzor regionu

Želimo da budemo uzor regionu, poručio je potpredsjednik Vlade Crne Gore za vanjske i evropske poslove Filip Ivanović.

Ivanović se sastao se sa doskorašnjim zamjenikom generalnog sekretara NATO-a i počasnim predsjednikom ASPEN foruma Mirčea Đoanom, u okviru 13. ASPEN GMF Bukurešt foruma.

Na sastanku je konstatovano da je Crna Gora uspješna priča u procesu evropskih integracija. Ivanović je istakao da Crna Gora očekuje zatvaranje četiri pregovaračka poglavlja do kraja ove godine, te da je na dobrom putu da bude spremna za članstvo u EU do 2026. godine, s ciljem da postane 28. članica Unije do 2028. godine.

- Želimo da budemo uzor regionu - naglasio je Ivanović, dodajući da sinergija između Vlade i Skupštine Crne Gore, uz podršku dvije trećine poslanika, obezbjeđuje političku stabilnost koja je ključna za dalji napredak.

Potpredsjednik Ivanović je takođe istakao da Crna Gora u potpunosti ispunjava svoje  obaveze koje proizilaze iz članstva u NATO-u, uključujući izdvajanje od 2,02% BDP-a za odbranu, što je potvrda njene posvećenosti Alijansi.

Đoana je pohvalio uspjeh crnogorske Vlade, ocijenivši da Crna Gora predstavlja primjer za ostatak regiona kada su u pitanju evropske integracije. „Kvalitet rada vaše Vlade je briljantan,“ istakao je Đoana.

Takođe, tokom razgovora, Ivanović je poželio Đoani uspjeh na predstojećim predsjedničkim izborima u Rumuniji, ističući značaj njegovog iskustva i stručnosti za budućnost zemlje i šireg regiona.

Sastanak je završen razmjenom mišljenja o aktuelnim regionalnim dešavanjima, uključujući sigurnosne izazove na istočnom krilu NATO-a, kao i značaju stabilnosti Zapadnog Balkana za sigurnost Evrope.

Ivanović će sjutra učestvovati na panelu „Oblikovanje budućnosti Balkana: Proširenje EU je na vidiku“ na kojem će diskutovati o važnosti regionalne stabilnosti i evropskih integracija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. oktobar 2024 13:34