/ - (FOTO: TVCG/PRINTSCREEN)
24/06/2024 u 16:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ivanović: Zapadni Balkan mora biti sastavni dio EU, da iskoristi priliku koja mu se pruža

Šefovi Evropske diplomatije u Luksemburgu u okviru Savjeta za vanjske poslove razgovaraju s kolegama sa Zapadnog Balkana. Sastanku prisustvuje i ministar vanjskih poslova Crne Gore Filip Ivanović.

Tokom tog susreta, ministri će istaći da je jedinstvo i dijeljenje zajedničkih vrijednosti sa Evropskom porodicom od suštinskog značaja, posebno među zemljama koje žele da postanu dio unije, javlja TVCG, prenosi portal RTCG.

Ovo je i posljednji sastanak Savjeta ministara vanjskih poslova Evropske unije tokom Belgijskog predsjedavanja savjetom Evropske unije i Zapadni Balkan je jedna od tema ovog susreta.

Na ovom sastanku učestvuju i ministri vanjskih poslova šest zemalja Zapadnog Balkana, među njima je crnogorski šef diplomatije Filip Ivanović.

Tokom ovog susreta ministar Ivanović je naglasio da Zapadni Balkan mora biti sastavni dio Evropske unije i da je pred Zapadnim Balkanom jedinstvena šansa da iskoristi priliku koja mu se pruža. Evropska unija je, kao što je rekao Ivanović, dala još jedan značajan signal politici proširenja koja se ogleda i u planu rasta za Zapadni Balkan i naglasio je i da Crna Gora tu priliku ne smije da propusti.

Ministar Ivanović je takođe istakao i jedan od najvažnijih spoljno-političkih prioriteta Crne Gore u ovom trenutku, a to je da Crna Gora postane punopravni član Evropske porodice do 2028. godine.

Čini se da se situacija ubrzava kada su u pitanju integracije Crne Gore, budući da ćemo već preksjutra imati međuvladinu konferenciju na kojoj će biti potvrđeno da je Crna Gora ispunila pri vremena mjerila u poglavljima 23 i 24 i na taj način odblokirala pregovarački proces i to će ujedno biti jedna od najvažnijih međuvladinih konferencija koje je Crna Gora imala nakon što je otvorila pregovore o proširenju.

Sa druge strane, izuzetno važne teme su na dnevnom redu ministara vanjskih poslova zemalja EU. Počne od Bliskog istoka, a svakako tu je i tema novog paketa sankcija.

-Razgovaraćemo o situaciji na Balkanu, jer će sa nama biti ministri iz šest zemalja regiona. Biće reči o regionalnim problemima koje treba rešavati na ovom nivou- kazala je ministarka vanjskih poslova Belgije Hađa Labib.

-Italija veliku pažnju pridaje regionu Zapadnog Balkana, jer je to dio Evrope i voljeli bismo da povećamo izvoz naših proizvoda u taj region, odnosno u zemlje kandidate koji žele da postanu dio Evropske unije- kazao je ministar vanjskih poslova Italije Antonio Tajani.

-Prihodi od zamrznute ruske imovine biće iskorišćeni za povećanje naše vojne podrške Ukrajini. Prva tranša novca će biti isplaćena naredne sedmice. Imamo zakonsku proceduru kako bismo predupredili izbegavanje bilo kakve blokade iz neke države članice koje nisu za tu odluku. O tome se svakako mora razgovarati sa ministrima- kazao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Žozep Borelj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. jun 2024 22:14