Filip Ivanović sa Ivanom Živković / - DJORDJE CMILJANIC
13/09/2024 u 19:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ivanović-Živković: Saradnja s UNDP-om doprinosi demokratizaciji i cjelokupnom razvoju zemlje

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za vanjske i evropske poslove Filip Ivanović sastao se danas sa Ivanom Živković, pomoćnicom generalnog sekretara UN i direktoricom Regionalne kancelarije UNDP za Evropu i Centralnu Aziju.

Potpredsjednik Ivanović izrazio je zahvalnost za dosadašnju saradnju Crne Gore sa sistemom Ujedinjenih nacija, istakavši posebno plodonosnu saradnju s UNDP-om, kako na političkom, tako i na praktičnom planu. Pohvalio je aktivnosti UNDP-a u Crnoj Gori, koje direktno doprinose demokratizaciji i cjelokupnom razvoju zemlje.

Tokom sastanka, obostrano je potvrđena spremnost za dalju saradnju, usmjerenu ka realizaciji zajedničkih ciljeva u pogledu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i implementacije ciljeva održivog razvoja (Agenda 2030). Ove dvije agende prepoznate su kao kompatibilne u oblastima od zajedničkog interesa, poput demokratskog upravljanja, zelenog rasta, održivog razvoja, borbe protiv klimatskih promjena, socijalne inkluzije i smanjenja siromaštva.

Potpredsjednik Ivanović kazao je da Crna Gora računa na podršku Ujedinjenih nacija, posebno u smislu jačanja administrativnih kapaciteta i ekspertske pomoći, kako bi uspješno ispunila ciljeve obje prioritetne agende.

Ivanović je takođe istakao značaj jačanja međunarodne vidljivosti Crne Gore i njene saradnje s međunarodnim organizacijama, posebno sa UN-om, naglasivši da je to jedan od vanjskopolitičkih prioriteta zemlje. U tom kontekstu, osvrnuo se na kandidaturu Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija za period 2026-2027. godine.

Ivanović: Članstvo u EU vanjskopolitički prioritet

Posebno je istakao i dugogodišnji program podrške u jačanju administrativnih kapaciteta Ministarstva vanjskih poslova, kao i realizaciju projekta Ljetnje škole za mlade diplomate “Gavro Vuković", koja se već tradicionalno organizuje u saradnji sa UNDP-om. Ove godine škola je okupila rekordan broj učesnika sa svih kontinenata, što je dodatni dokaz njene međunarodne važnosti.

Živković je pohvalila gotovo dvodecenijsku saradnju UNDP-a sa Crnom Gorom, koja je rezultirala značajnim reformama.

- Kao jedna od najvećih UN agencija, UNDP je posvećen daljem jačanju saradnje sa Crnom Gorom na putu unapređenja poštovanja ljudskih prava, fokusirajući se na zelenu ekonomiju, socijalnu inkluziju i jačanje kapaciteta javne uprave. Od osnivanja kancelarije UNDP-a u Crnoj Gori 2006. godine, UNDP je sproveo razvojne projekte u vrijednosti od 120 miliona dolara i raduje me zajednička posvećenost partnerstvu na putu prema dostizanju Ciljeva održivog razvoja - poručila je Živković.

Na kraju sastanka, istaknuto je da, osim izvrsne saradnje i partnerskih odnosa na nacionalnom nivou, postoje redovni kontakti na najvišem političkom nivou, te da će se ti odnosi dodatno osnažiti tokom predstojeće Generalne debate u Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 19:22