Đurović / Foto: SRDJAN BOLJEVIC
25/08/2022 u 07:49 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iz Kabineta predsjednice Skupštine za "Dan" o inicijativi za smjenu Đurović: Razmisliti je li mudro rušiti i zakonodavnu vlast

Skupština Crne Gore pod rukovodstvom predsjednice Danijele Đurović bila je pravi partner vladi Dritana Abazovića i dom za sve poslanike, kaže se u saopštenju.

U kasnim noćnim satima između 19. i 20. avgusta, neprincipijelnim i tajnim dogovorom DPS-a, Demokrata i drugih manjih stranaka, srušena je 43. vlada, uprkos svim njenim uspjesima, među kojima su najveći potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) i bespoštedna borba protiv kriminala i korupcije, saopšteno je za "Dan" iz kabineta predsjednice Skupštine Danijele Đurović.

Skupština Crne Gore izglasala je nepovjerenje vladi Dritana Abazovića, sat iza ponoći 20. avgusta, nakon dvanaest sati rasprave.

Od ukupno 81. člana parlamenta, za obaranje Vlade glasalo je 50 poslanika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, Demokratske Crne Gore Alekse Bečića, Socijaldemokratske partije, Socijaldemokrata, Bošnjačke Stranke, Demokratske unije Albanaca i Prave Crne Gore.

Protiv je bila predsjednica Skupštine Đurović iz Socijalističke narodne partije.

Ostali poslanici Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije, Demosa i Abazovićevog Građanskog pokreta URA nisu prisustvovali glasanju.

Neizvjesna inicijativa za smjenu

Još uvijek je neizvjesno šta će biti sa inicijativom za smjenu predsjednice Skupštine.

Iz Demokratskog fronta (DF)rečeno je nezvanično za "Dan" da će odustati od inicijative ukoliko uspiju pregovoru o formiranju nove vlasti.

S druge strane, iz Demokratske Crne Gore glasaće za smjenu Đurović.

Socijaldemokrate (SD) su nam saopštile da će glasati za, jer se mora resetovati nova većina nakon pada vlade.

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) pozvali su DF da odustane od inicijative, dok nam je iz GP URA saopšteno da će glasati protiv.

Iz kabineta predsjednice Skupštine navodi se i da je Skupština Crne Gore pod rukovodstvom predsjednice Danijele Đurović bila pravi partner vladi Dritana Abazovića i dom za sve poslanike, a ona lično pokazivala je veliku dozu tolerancije upravo prema svojim najvećim kritičarima.

Poslanici Demokratskog fronta, Pokreta za promjene, Demokratske Crne Gore, Demosa, Prave i Ujedinjene Crne Gore podnijeli su inicijative za smjenu Đurović.

image
Foto: SRDJAN BOLJEVIC

Oni su zatražili da se vanredna sjednica parlamenta, na kojoj bi se o tome glasalo, zakaže za 2. septembar.

– Što se tiče inicijative za njenu smjenu, nećemo cijeniti cjelishodnost i legitimnost samog akta, ali ćemo ukazati da je došla u najgorem mogućem trenutku za Crnu Goru i ponoviti stav da predsjednica Đurović nije prekršila Ustav, zakone i Poslovnik Skupštine, već da je uvrštavanjem u dnevni red sjednice skupštine tačke o izboru članova Sudskog savjeta i tzv. "zetskih zakona" samo ispoštovala volju većine poslanika koja je postojala u datom momentu – ističe se.

Iz kabineta se dodaje da su Đurović i poslanici SNP-a glasali protiv onako predloženih "zetskih zakona", kao i da su do kraja ostali dosledni i glasali za sve predložene članove Sudskog savjeta.

– Ostavljamo podnosiocima inicijative za smjenu predsjednice Đurović da razmisle da li je mudro rušiti i zakonodavnu vlast, nakon pada 43. vlade i svega što se dešava ovih dana. Za predsjednicu Đurović i njen rad i rezultate, svakako, najmjerodavniji je sud građana, a ostaće upamćeno da je na sjednici 19. avgusta od 51 prisutnog poslanika, bila jedina koja se izjasnila protiv izglasavanja nepovjerenja vladi Dritana Abazovića – zaključuju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 05:27