/ - SKRINšOT - YOUTUBE MINA
27/06/2024 u 18:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) PES predložio Zakon o zastupniku Crne Gore pred ESLJP

Pokret Evropa sad (PES) pripremio je Zakon o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava (ESLJP), kako bi se izbjegla pravna nesigurnost u zastupanju države pred tim sudom, kazao je poslanik PES-a Vasilije Čarapić.

Čarapić je, na konferenciji za novinare, kazao da je Klub poslanika PES-a dao na razmatranje Zakon o zastupniku Crne Gore pred ESLJP i predlog izmjena i dopuna Zakonika o krivičnom postupku.

On je, govoreći o Zakonu o zastupniku Crne Gore pred ESLJP, kazao da su analizom postojećeg rješenja vidjeli da je cijeli proces zastupanja Crne Gore pred tim sudom bio regulisan uredbom iz 2006. godine, a koja je donesena na osnovu zakona koji više ne važi, prenosi MINA.

Ukinuta Uredba o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava

- Smatramo da postoji upitna ustavnost takvog rješenje i ako je Upravni sud donio odluku da je razrješenje prethodne zastupnice neustavno, moguće da su i sva imenovanja na osnovu te uredbe nezakonita ako bi tumačili na taj način propise - rekao je Čarapić.

Kako je kazao, zato su predložili da se ta materija riješi zakonom.

- Čime povećavamo pravnu sigurnost u zastupništvu i nećemo doći u situaciju da, zbog nekih upravnih aktivnosti ili propusta ministra pravde ili nekog drugog kao u ovom slučaju, imamo situaciju da imamo pravnu nesigurnost kada je u pitanju zastupanje Crne Gore pred ESLJP - rekao je Čarapić.

On je istakao da tim zakonom daju jasnu institucionalnu strukturu sa precizno definisanim odgovornostima i nadležnostima, povećavaju efikasnost rada kancelarije zastupnika i jačamo pravnu sigurnost sveobuhvatno.

Ovaj Zakon je usklađen sa tekovinom Evropske unije (EU) i mi smo na osnovu komparativne prakse definisali model pod kojim treba da funkcioniše kancelarija zastupnika- dodao je Čarapić.

On je, govoreći o izmjenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku, kazao da su to predložili u kontekstu nedavnog događaja na Cetinju.

-Ponovo smo vidjeli recidive djelovanja organizovanih kriminalnih grupa u Crnoj Gori i ugrožena bezbjednost svih naših građana- rekao je Čarapić.

Kako je kazao, krivična djela kao što su organizovani kriminal, terorizam, ratni zločini i druga djela za koja su propisane dugotrajne kazne, poznata po svojoj složenosti i iziskuju mnoge izvršioce, a nerijetko imaju i međunarodni karakter.

Čarapić je objasnio da su predložili mogućnost da se pritvor produži, gdje je opravdano, sa tri na još dvije godine.

-Svaki zahtjev bi bio dodatno obrazložen. Ovim osiguravamo da produženje pritvora nije automatsko, već se sprovodi samo kada postoje stvarni razlozi za to - kazao je Čarapić.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 18:17