Дру Саливен / - Дру Саливен
13/10/2021 u 20:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Издавач "Пандориних папира": Ово је само врх леденог бријега за људе попут Ђукановића

Он је рекао да су идентификовали још фирми које су вјероватно повезане са Црном Гором, али засад немају доказе за објављивање

Афера "Пандорини папири" су у ствари "врх леденог бријега" за људе попут Мила Ђукановића, оцијенио је у интервју за Портал РТЦГ један од оснивача Пројекта за извјештавање о организованом криминалу и корупцији (ОЦЦРП), који је издавач "Пандориних папира", Дру Саливен.

 - За људе попут Ђукановића, да. Радио је са бројним врло непрозирним јурисдикцијама попут Дубаија. Он је пријатељ са многим познатим личностима из сфера организованог криминала и прања новца. Он зна како сакрити новац. Увијек је био прилично опрезан. Рекао бих да видимо мали проценат његове имовине. Његов унутрашњи круг је такође био врло мало експониран. Никада не знате одакле ће доћи процурели подаци, па увијек зависи која се јурисдикција користи и која се предузећа за пружање криминалних услуга користе. Ако нису процурили, онда би могло постојати читаво богатство информација које неће бити објављене - или неће бити објављене неко вријеме - навео је Саливен.

Он је рекао да су идентификовали још фирми које су вјероватно повезане са Црном Гором, али засад немају доказе за објављивање.

Како је истакао није толико важно да ли црногорско тужилаштво  има капацитет да испита новчане токове, јер је често узалудан покушај да се испитају оф шор.

 - Оф шор јурисдикцијама су потребни мјесеци или године да у потпуности одговоре на питања, па чак и тада су толико непотпуни у прикупљању података, верификацији клијената и регулисању своје офшор индустрије да можда немају информације које су потребне полицији. Превише рестриктивни захтјеви за доказе у овом региону такође представљају проблем. Већина судова прихвата само стварне и службене документе, а не и процуреле информације новинарима. То је добро познат трик у региону да политичари користе своје везе како би уништили стварне документе, а будући да суд неће прихватити копије, они пролазе без проблема - оцијенио је Саливен.

Према његовим ријечима, идентификоване су компаније које су повезане са Ђукановићима, али још не постоје докази за објављивање.

 - Кад нађемо доказ који нам је потребан, то ћемо и учинити. Под лупом су. Често компаније користе пуномоћнике који представљају важну особу. Знамо да поседују компанију, али чекамо да докажемо везу. Када докажемо везу, више компанија се додаје на име породице и ужег круга - додао је он. 

Саливен је истакао да је лако санкционисати људе попут Милорада Додика и његово је мишљење да би оне дефинитивно требало циљати коруптивни утицај и од Станка Суботића, али ће бити опрезнији са политичарима попут Ђукановића и Вучића.

 - Можда још не сматрају да би требало да одустану од њих. Ови људи су спретније користили Титове алате за међусобно надигравање велесила. Али они можда имају више информација од нас. Осјећам да је Вучић у већој опасности од Ђукановића, али би могли да почну да циљају на најужи круг како би извршили притисак на њих. Не желите да имате проблема када улазите у ЕУ или САД. Нико не жели да има своју имовину само у Дубаију или Русији. Они нису историјски политички стабилне земље у спољној политици и могли би вас се одрећи ако је то у њиховом интересу - закључио је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

03. decembar 2021 13:56