Снежана Јоница / - Социјалисти
07/06/2021 u 13:37 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јоница: И Суд у Котору је потврдио да сам незаконито смијењена

- Предлог којим је разрјешен овај одбор директора, али и неколико других одбора, што је такође добило или ових дана добија свој епилог на суду је набруталнији примјер безакоња и политичког реваншизма који је спроводила тадашња нелегитимна ДПС-СД-СДП-Бруна Лончаревић которска власт - каже портал Дана лидерка Социјалиста Снежана Јоница

Предсједница Социјалиста и бивша посланица СНП-а Снежана Јоница незаконито је смијењена са мјеста предсједнице Одбора директора Комуналног предузећа у Котору, пресудио је Основни суд у овом граду.

Јоница је ову информацију потврдила порталу Дана наглашавајући да је очекивала ту пресуду јер је прије двије године, 25. јула 2019. године нелегитимна већина у Скупштина општине Котор незаконито разрјешила Одбор директора којем је она била предсједница.

- Пресуду за безакоње које је током своје нелегитимне владавине спроводила коалиција ДПС-СД-СДП-ХГИ-Бруна Лончаревић, ова дружина добила је и од грађана и од суда, каже Јоница.

Он истиче да је поступак који је сам одмах по разрјешењу покренула пред Управним судом, био у њиховим фиокама пуних годину и по, да би тек након више послатих ургенција крајем прошле године одлучили оно што су могли и одмах - да нису надлежни, јер је у међувремену донијет став Врховног суда којим је надлежност за ту врсту предмета измјештена у основне судове.

- За разлику од Управног суда, Основни суд у Котору је поступао у много краћем року. Мој предмет је Суду у Котору достављен почетком јануара ове године, а већ 19.маја 2021., након два одржана рочишта суткиња Адријана Зечевић - Вукићевић донијела је пресуду. Пресудом је као незаконита, поништена Одлука СО Котор од 25. јула 2019. о разрјешењу чланова тадашњег Одбора директора Комуналног и обавезана Општина Котор као тужена страна, да тужиљи надокнади судске трошкова. Суд је у образложењу пресуде, у свему прихватио аргументацију коју смо изнијели адвокат Спасоје Ковачевић и ја, оцјењујући да рјешење о разрјешењу дужности “не садржи обазложење, нити поуку о правном лијеку, па самим тим ни разлог по којем је члан Одбора директора, односно тужиља (Јоница) разријешена функције - истиче Јоница.

У образложењу пресуде у коју је наша редакција имала увид Суд је констатовао да се рјешењем без образложења зашто се Одбор и Јоница као његова предсједница смјењују прије истека мандата на који су изабрани, крше њена законска права, као и обавезујући ставови Европског суда за људска права.

У образложењу пресуде се наводи да је ради правилног и потпуног утврђивања чињеничног стања Суд у доказном поступку користио између осталог следеће доказе: рјешење о разрјешењу које је донијела СО Котор, Статут Комуналног, записник са сједнице Одбора за избор и именовање, са предлогом за разрјешење.

image

Смијењени због нове политичке реалности

- Н Н
ДПС је недостојан да изговори ријеч реваншизам

Јоница подсјећа да иако је прописано да разрјешење може покренути само предсједник општине, Скупштина општине или два члана тог Одбора директора, разрјешење је покренуо предсједник Клуба одборника ДПС, Жељко Аврамовић,

- Иако је прописано да можемо бити смијењени једино ако не вршимо функцију у складу са интересом Друштва и с пажњом доброг привредника или ако неоправдано не учествујемо у раду одбора, у захтјеву за нашу смјену наведено је да се наше разрјешење тражи “због нове политичке реалности. Уз ову изјаву достављам и тај предлог за наше разрјешење шефа Клуба одборника ДПС Котор, уз поруку ДПС-у на свим нивоима да заћуте више, јер су недостојни да изговоре ријеч реваншизам. О реваншизму немају ни морално ни политичко право да говоре они који су деценијама из политичког реваншизма смјењивали, а у Котора како то умије само которски ДПС бахато и незнавено то чак и писали у захтјевима за разрјешење. Све своје битке против неправде водила сам увјерена да када имате знање, упорност, стрпљење и истину на вашој страни, онда ће и правда бити на вашој страни прије или касније. Показало се то и у овом случају - каже Јоница.

Јоница у својој изјави за портал Дана посебно скреће пажњу на предлог за разрјешење:

- Предлог којим је разрјешен овај одбор директора, али и неколико других одбора, што је такође добило или ових дана добија свој епилог на суду је набруталнији примјер безакоња и политичког реваншизма који је спроводила тадашња нелегитимна ДПС-СД-СДП-Бруна Лончаревић которска власт. Они чак нису ни крили, да без обзира на то што закон и Статут јасно прописују и ко може покренути смјену и зашто одбор може бити разрјешен, чланове неколико Одбора директора у којима су у највећој мјери били представници Социјалиста смијене из политичких разлога и да то чак тако и напишу - закључује бивша посланица.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:08