Мило Ђукановић
15/06/2021 u 10:37 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Кабинет Ђукановића: МВП срозава међународни углед земље, Влада да повуче захтјеве за агремане

Предсједник позива Владу Црне Горе да обустави или повуче захтјеве за агремане, и да поштује националне законе и међународне конвенције

Из Кабинета предсједника црне Горе Мила Ђукановића реаговали су поводом непоштовања процедуре постављења амбасадора.

-Након парламентарних избора 30. августа 2020, конституисања новог сазива Скупштине и избора Владе, Црна Гора је ушла у нову фазу политичког и демократског живота која укључује кохабитацију.У складу са Уставом Црне Горе, Предсједник, Скупштина и Влада учествују у процесу избора шефова дипломатско-конзуларних представништава. Устав у члану 95 став 6 одређује да Предсједник Црне Горе поставља и опозива амбасадоре и шефове других дипломатских представништава Црне Горе у иностранству, на предлог Владе и уз мишљење одбора Скупштине надлежног за међународне односе. Иако је надлежност у овој области јасно дефинисана Уставом, реализација избора нових највиших дипломатских представника земље и њиховог опозива, у актуелним условима кохабитације, не тече без компликација и покушаја заобилажења процедура које налажу Устав Црне Горе, Закон о вањским пословима и добра пракса консултовања највиших носилаца власти стварана током 15 година након обнове независности-навела је савјетница за вањску политику Предсједника Црне Горе Тамара Брајовић.

Из кабинета додају да "и поред јасно дефинисане процедуре, појединим дипломатско-конзуларним представништвима дата је инструкција да затраже агреман државе пријема за кандидате за амбасадоре, без претходне сагласности Предсједника Црне Горе".

-Такви потези имају за посљедицу не само нарушавање угледа земље, већ и довођење других држава и њихових надлежних органа у заблуду.Имајући у виду наведено, као и чињеницу да је уставна надлежност Предсједника државе не само да поставља и опозива амбасадоре, већ и да представља Црну Гору у земљи и иностранству, дужни смо тим поводом обавијестити потенцијалне земље пријема, као и јавност да је Предсједник подржао предлоге Владе за амбасадоре у Италији, Косову, Нјемачкој, Пољској и Уједињеном Краљевству и шефове мисија при Савјету Европе и Уједињеним нацијама.Предсједник је одбио, или се још увијек није финално одредио према предлозима Владе за амбасадоре у Албанији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Кини, Мађарској, САД, Словенији, Србији, Светој Столици, Шпанији, Уједињеним Арапским Емиратима и при Европској унији-наводе у саопштењу.

Према информацијама, додају,  које су дате медијима од стране МВП, Влада Црне Горе је усвојила предлоге за 12 амбасадора.

-Предлагањем кандидата за амбасадоре који нијесу одобрени од Предсједника Црне Горе, Влада, иако зна да Предсједник неће донијети указ за њихово постављење, нити им издати акредитивно писмо, без чега не могу имати ни звање изванредног и опуномоћеног амбасадора, свјесно изиграва процедуре на националном нивоу, крши добру праксу, нарушава кохабитацију и срозава међународни углед земље.Овакво поступање је унутрашња ствар и проблем Црне Горе. Али кад се Влада обрати некој сувереној земљи и затражи агреман за кандидата за којег зна да нема подршку Предсједника, онда је такво поступање довођење у заблуду те партнерске земље и њене администрације, и свјесно изигравање повјерења. Све укупно, ријеч је, понављамо, о потпуном урушавању угледа Црне Горе, и о неозбиљном и неприхватљивом поступању-поручују из кабинета Ђукановића.

Истичу да предсједник Црне Горе у томе неће учествовати.

-Зато овим путем обавјештавамо надлежне органе у Албанији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Кини, Мађарској, САД, Словенији, Србији, Светој Столици, Шпанији, Уједињеним Арапским Емиратима и Европској унији, као и амбасаде или представништва ових земаља/организација у Црној Гори на резидентној или нерезидентној основи, да не постоји сагласност власти које учествују у кохабитацији у Црној Гори о предлогу кандидата који би Црну Гору представљали у овим земљама/организацијама, и да сваки кандидат о којем су информисани било путем медија или формално не ужива сагласност Предсједника Црне Горе. Предсједник позива Владу Црне Горе да обустави или повуче захтјеве за агремане, и да поштује националне законе и међународне конвенције-закључују из кабинета.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

21. septembar 2021 06:32