/ Мило Ђукановић
19/09/2021 u 16:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Кабинет Ђукановића: Најновији доказ о отвореном мијешању Русије у Црној Гори

Ни након 100 година од оснивања СПЦ, те присуства огранка у Црној Гори, већина православаца у нашој земљи, према истраживањма 57 одсто, не идентификује се са јурисдикцијом Патријаршије из Србије, наводе из Кабинета

Кабинет предсједника државе Мила Ђукановића саопштио је да митрополит Иларион Алфејев, руководилац Одјељења за спољне црквене односе Московске патријаршије, јуче се у интевјуу за ТВ „Русија 24”, по ко зна који пут у посљедње вријеме, слиједећи свјетовне циљеве неспојиве с мисијом Христове цркве, умијешао у унутрашња питања Црне Горе.

- Свега пар дана након министра вањских послова Руске Федерације Сергеја Лаврова, он је на приближно исти начин грубо замијенио тезе и цинично коментарисао недавне догађаје насилног устоличавања митрополита црногорско-приморског СПЦ на Цетињу. Тиме је, између осталог, додатно потврдио отворено признање министра Лаврова да Руска црква служи државним интересима Руске Федерације у иностранству. Потврђује се да су они у односу на нашу земљу и антицрногорски и антиправославни. Иларион се нападно труди да се прикаже као заштитник интереса огранка СПЦ у Црној Гори. Подсјећамо да је он у јулу 2011. посјетио Подгорицу, када је иза затворених врата имао сусрете с највишим званичницима Црне Гори, на којима је сасвим другачије говорио о могућем моделу устројства СПЦ у нашој земљи- речено је из Кабинета.

Како је наведено, тада је, "иза леђа Патријаршије у Београду, заговарао аутономију Митрополије црногорско-приморске, коју је митрополит Амфилохије Радовић донекле остварио, а Патријаршија Србије након његове смрти прољетос без имало респекта за свога архијереја једноставно укинула".

- Евидентна је и истовјетност исказа Алфејева од 5. септембра прошле године, такође за ТВ „Русија 24”, и министра Лаврова од прије неколико дана. Алфејев је тада казао: „…канонска Црногорска православна црква је дио Српске православне цркве”. А министар Лавров, 10. септембра у Сочију, поновио: „Црногорска православна црква је дио Српске православне цркве”.  С тим у вези, са жаљењем констатујемо да врх Руске цркве, упркос толиким провјерљивим историјским фактима да је била у прошлости литургијски и канонски сестра-црква аутокефалној Митрополији црногорској – Црногорској православној цркви, насилно укинутој од стране Краљевине Србије 1918-1920. године, посеже за ревизионизмом – покушавајући удовољити империјалним амбицијама актуелне власти у својој земљи, као и великосрпским амбицијама Београда. И да, упркос блиставој традицији пријатељских односа, актуелна руска власт и врх Руске цркве настоје дестабилизовати Црну Гору и скренути је с пута европских интеграција- истичу из Кабинета.

Како је наведено, у односу на паралеле које Алфејев прави између црквених питања у Црној Гори и Украјини, "напомињемо да црквено питање у Црној Гори није настало сада, прије неколико година, или деценија, већ да је прије једног вијека отворено управо неканонским укидањем домицилне аутокефалне Црногорске православне цркве, што се у Москви веома добро зна."

- Ни након 100 година од оснивања СПЦ, те присуства огранка у Црној Гори, већина православаца у нашој земљи, према посљедњим истраживањма 57 одсто, не идентификује се са јурисдикцијом Патријаршије из Србије. Не из догматских разлога, као што то није био случај ни у Украјини према Московској патријаршији, него зато што већина православаца Црне Горе не жели да слиједи етнофилетистичку јерес и империјалне циљеве Београда или Москве, циљеве противне и јеванђељској и сотериолошкој мисији Свете Православне Цркве. Ове најновије изјаве митрополита Илариона, и министра Лаврова само потврђују отворено мијешање Русије у унутрашња питања Црне Горе. И то на врло груб и непримјерен начин од стране тако високог црквеног великодостојника у односу према шефу државе традиционално пријатељске према Русији, коме је колико прошле године поводом васкршњих празника пожелио добро здравље, помоћ од Господа и благосиљао његове успјехе у мисији коју обавља. Такође и коментар министра Лаврова о недавним догађајима на Цетињу испод је нивоа шефа дипломатије једне Русије и његовог реномеа лично- саопштено је из Кабинета предсједника.

Поручују да наставак "oтворене агресије Москве према Црној Гори огледа се и кроз најдрскије пласирање измишљотина, чак на каналу Одјељења за спољне црквене односе Руске православне цркве, као што је преношење изјаве неког епископа Цркве Србије да на недавним догађајима на Цетињу није било ни 500 људи, да су они лоше говорили српски и да су из Албаније или других земаља, и да је лоше то што је уз њих био предсједник Ђукановић".

- Истина је, међутим, да је ово најобичнија подвала, да је 4. и 5. септембра на протестима било више хиљада Цетињана и других грађана Црне Горе, и да су углавном говорили црногорски, али је било и оних који говоре српски, и да су сви били јединствени у одбрани достојанства пријестонице и своје државе Црне Горе- поручују из Кабинета.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

22. oktobar 2021 04:33