Велизар Калуђеровић / фото: Лазар Ружић
08/05/2022 u 19:24 h
Sanja PrelevićSanja Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Калуђеровић: Због страха од грађана незаконито одлажу изборе

Прекршен Устав, погажени закони само да би избјегли суочавање са вољом народа, каже Калуђеровић

Високи функционер Демократске Црне Горе Велизар Калуђеровић оцијенио је да је нова парламентарна већина донијела неуставну одлуку о одлагању локалних избора у четрнаест општина, покушавајући да пролонгира изборе како би избјегли сигуран изборни пораз након вишемјесечног гажења Устава и закона.

Калуђеровић је за "Дан" казао да je одлагање локалних избора праћено бројним незаконитостима.

– Чин измјене и допуне Закона о локалној самоуправи којим нова парламентарна већина предвођена ДПС-ом и бившим дјеловима легитимне и легално изабране парламентарне већине на изборима од 30. августа 2020. године представља класичну злоупотребу позиције у Скупштини Црне Горе, односно већину која не преза од незаконитог поступања само да би заштитила ускостраначке интересе – рекао је Калуђеровић и додао да се "ничим другим такво поступање не може објаснити".

Он каже да је "из кабинета предсједника Црне Горе потпуно јасно речено да нема никаквих законских сметњи да се локални избори у свих 14 општина могу одржати истог дана 5. јуна ове године".

– То што је предсједник Мило Ђукановић кренуо да расписује изборе 5. јуна, па 12., па 19. јуна је атак на здрав разум у покушају да створи наводну аргументацију новој парламентарној већини да кажу ово не ваља треба промијенити закон да би се избори објединили – сматра Калуђеровић.

Протести док одлучи Управни суд

Калуђеровић је најавио да ће Демократе наставити протесте, додајући да ниједна партија не смије изигравати вољу грађана који су једини носиоци суверенитета и да се не смије прибјегавати ономе чему су прибјегле партије чланице нове парламентарне већине.

– Уз то и начин на који је сазвана сједница Скупштине на којој је изабрано ново руководство парламента и предсједница као и нова влада, по нашем мишљењу, такође је супротан Уставу Црне Горе – казао је Калуђеровић.

Подсјетио је да је Демократска Црна Гора покренула поступак пред Управним судом и видјеће се како ће суд реаговати на све то.

Подсјећа да предсједник не користи потпуно неспорну могућност да их обједини и одрже се у истом дану 5. јуна зашта постоје све законске претпоставке и сви рационални разлози.

– Препали су се народа са разлогом јер су толико ружног учинили у последњих неколико мјесеци да имају разлога да се плаше реакције грађана – каже Калуђеровић и додаје да су посланици нове већине "потпуно свјесни да са таквим ужасним варањем народа, промјеном изборне воље исказане на августовским изборима и издајом изборне воље не могу рачунати на раст рејтинга".

– Да се не може говорити о обједињавању избора говори и чињеница да су у питању локални избори у 14 општина, а Црна Гора има 24, па ће према томе избори у тим општинама бити нетакнути и биће одржавани 2023. и 2024. године. Када се узме у обзир да нас чекају и предсједнички и парламентрани избори за које не знамо када ће бити, пошто их неки најављују за годину дана, онда је јасно да ћемо из године у годину имати изборе за изборима тако да ништа није постигниуто осим гажења закона – објашњава Калуђеровић.

Он додаје да је "посебна незаконитост и неуставност да се одлажу избри у 14 општина у којима су на реду редовни четворогодишњи локални избори".

– Закон о избору одборника и посланика у члану 5 јасно прописује да је мандат одборника четири године. Ако је неко имао намјеру да покуша да било како легално промијени датум одржавања избора једино је могао то интервенцијом на изборном закону, али они су свјесно побјегли од тога јер знају да се Закон о избору одборника и посланика мијења двотрећинском већином свих посланика коју немају – навео је Калуђеровић.

Оцијенио је да су "при томе показали елементарно правно незнање и интервенисали само на Закону о локалној самоуправи и то на начин да су се дотакли само питања одлагања избора и то до краја октобра ове године".

– У закону нема норме да се може продужити четвороргодишњи мандат одборника тако да ће са становишта закона остати правни вакуум који ће створити правно-политички хаос док се не конституишу нови сазиви у скупштинама општина којима истиче мандат – прецизирао је Калуђеровић.

Говорећи о Подгорици Калуђеровић је рекао да је Закон о главном граду лекс специјалис и прописује да је мандат одборника у Скупштини Главног града и Скупштини градске општине Голубовци четири године.

– Не може Закон о локалној самоуправи да се примјењује на Подгорицу и општину Голубовци која је у њеном саставу јер за њих постоји посебан закон који је на снази – објаснио је Калуђеровић.

Он је додао да је "још једно безакоње то што су избори у Будви и Тивту услиједили након што су распуштене њихове скупштине а онда су расписани по сили закона који предвиђа да се расписују дан након распуштања општинских скупштина и морају се одржати у року од 60 до 90 дана".

– Не заборавимо да су грађани по слову Устава искључиви носиоци суверенитета по којем они немилосрдно газе – поручио је Калуђеровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 21:30