Periša Kastratović učestvovao je na NATO Partnerskom 360 simpozijumu / - FOTO: MVP
23/10/2024 u 18:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kastratović: Crna Gora kredibilna saveznica, posvećena jačanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu

Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova ambasador Periša Kastratović učestvovao je na NATO Partnerskom 360 simpozijumu, koji se održava u Sarajevu.

Kastratović je govorio u okviru prve panel diskusije na temu “Zapadni Balkan – region koji predstavlja primjer raznolikosti NATO partnerstva i uspješnost integracije”, a pored njega, učesnici panela bili su ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, v.d. pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i politiku bezbjednosti Havijer Kolomina, zamjenik ministra vanjskih poslovaSjeverne Makedonije Zoran Dimitrovski i pomoćnik ministra vanjskih poslova Srbije za politiku bezbjednosti Igor Kuželka.

Državni sekretar Kastratović je istakao značaj NATO članstva za Crnu Goru, te jačanja političkog dijaloga među saveznicima i NATO partnerima u regionu Zapadnog Balkana, kao osnove za dalje snaženje regionalne stabilnosti.

- Kazao je da su proces evroatlantske i evropske integracije u potpunosti komplementarni, te da je potrebno da NATO i EU dodatno ojačaju prisustvo u regionu Zapdnog Balkana. Naglasio je i da je Gora Gora, kao kredibilna saveznica i predvodnik u procesu evropske integracije, spremna da pruži svoj doprinos jačanju saradnje u regionu - navodi se u saopštenju.

Državni sekretar Kastratović je, na marginama simpozijuma, imao odvojene susrete sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josipom Brkićem i zamjenikom šefa diplomatije Sjeverne Makedonije Zoranom Dimitrovskim.

U razgovorima je ukazano na prijateljske i sadržajne bilateralne odnose i važnost evropske perspektive.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

23. oktobar 2024 18:05