milivoje katnic / - DAN
16/12/2022 u 22:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Katnić: Nema dokaza da je Čađenović bio u kontaktu sa članovima OKG

On je kazao da se hapšenje specijalnog tužioca Saše Čađenovića desilo zbog takozvanog slučaja "državni udar"

Ne postoji nijedan dokaz da je Saša Čađenović do dana njegovog saslušanja stupio u kontakt sa Radojem Zvicerom ili bilo kojim članom organizovane kriminalne grupe - ni sa Ljubom Milovićem, niti da se susreo sa Petrom Lazovićem, poručio je bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

PLANIRANJE UBISTVA ČAĐENOVIĆA: "Samo da ga smijene, mrtav je čovjek"

On je kazao da se hapšenje specijalnog tužioca Saše Čađenovića desilo zbog takozvanog slučaja "državni udar".

- Dakle Saša Čađenović je u tom predmetu učestvovao do sada i on je jedini koji ozbiljno može učestvovati i braniti interese države u tom predmetu pred sudom - rekao je Katnić gostujući u emisiji "Hej Sloveni" na Gradskoj Televiziji.

On je kazao da su optuženi u tom slučaju to posebno shvatili.

- Razumijem situaciju u kojoj su sud i tužilaštvo i razumijem da su to dobili iz vrha vlasti i Demokratskog fronta (DF), ali ne razumijem zašto je to urađeno ovako - poručio je Katnić.

On je kazao da je nezapamćeno i neoprostivo Saši Čađenoviću "koji nikad ni od koga ni čačkalicu nije uzeo", staviti na teret da je član kriminalne organizacije.

- Kada je počeo proces sud je donio jednu odluku koja nije zapamćena 70 godina. Tužilac je donio svitis, on podnosi optužnicu, on se o njoj stara i nju ne može niko usmjeravati izuzev tužioca. Sud ima mogućnost kada je tužilac podnese, da je odbaci ako nema osnova, i može da sugeriše i zahtijeva od tužioca da vrati optužnicu u istragu, da razjasni određene činjenice jer sud u tom momentu na osnovu dokaza ne može donijeti nijednu od odluka koje su mu date u nadležnost - ni da potvrdi ni odbaci optužnicu. Nakon toga sud nema nikakva ovlašćenja da postupa po optužnici - rekao je Katnić ističući da govori o odluci Vijeća Višeg suda da da upute i naredbu Čađenoviću da u roku od 15 dana podnese novu optužnicu.

On je kazao da je to nemoguće i da se nikad nije desilo u crnogorskoj praksi.

- Postoji član koji govori o toku postupka i što tužilac može da uradi u vezi optužnice, između ostalog da, ako dokazi na glavnom pretresu ukazuju da se izmijenilo činjenično stanje, tužilac može izmijeniti optužnicu i tražiti od suda da se prekine glavni pretres i podnese novu optužnicu - to je isključivo ovlašćenje tužioca i on to nije tražio. Vijeće ovog suda, iz meni nerazumljivih razloga, naređuje tužiocu i krši osnovna načela, da podnese novu optužnicu - kazao je Katnić, ističući da je time šokiran.

On je kazao da je Čađenović rekao da on neće ništa učiniti, bez obavijestiti sud da ostaje pri optužnici koju je podnio.

Katnić je kazao da je to izazvalo ozbiljan alarm u Vladi u tehničkom mandatu i strukturama Demokratskog fronta - koji traže eliminisanje Čađenovića.

- Saši Čađenoviću se na teret stavilo stvaranje kriminalne organizacije i četiri krivična djela zloupotrebe službenog položaja. U okviru stvaranja OKG - sama koncepcija tog krivičnog djela je urađena tako što je u jednom dijelu poštovano ono što je ustaljeno od strane postupajućeg tužioca - opisivanja bića tog krivičnog djela, a drugi dio je bio kako se to radi u Srbiji - u dijelu gdje nemamo dokaza i gdje ne bi mogli navesti organizatore ili članove - mi bi stavili i druga za sad NN lica, to vam daje mogućnost da tu istragu proširite ako dođete do dokaza protiv tih lica. Ovdje je stavljeno da je on zajedno prihvatio da vrši ovu pomoć i sve ostalo - da se bori da oni ne budu optuženi i da ih ne zatvara - i sa drugim članovima iz tužilaštva i kriminalne organizacije iz tužilaštva i policije - moralo se navesti ko su ti članovi jer se to stavlja do stepena osnovane sumnje koji je velik - rekao je Katnić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 20:07