Катнић / Фото: Иван Петровић Ипе
30/06/2021 u 21:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Катнић: Све је учињено да бих незаконито отишао у пензију

Свакодневни политички догађаји, када нема функционалног јединства остављају озбиљне посљедице на рад тужилаштва, каже специјални тужилац

Све је учињено да бих отишао незаконито у пензију, против правила која су до сада владала, казао је главни специјални државни тужилац Миливоје Kатнић у интервјуу за Радио Телевизију Рожаје.

Како је казао, наставиће да радим предано до пензије. 

Сматра да је потпуно природно да се власт мијења и да умјесто једне скупштинске већине дође нова и да реализује свој програм.

- И то се ради до одређеног нивоа. Не ради се измјеном професионалних државних органа, као што су полиција, судство и тужилаштво, него се мијењају највећи политички кадрови, као што су премијер, министри и друго политичко особље- истиче Kатнић.

У овом конкретном случају десило се, према његовим ријечима, нешто што није уобичајено и запамћено у Европи, а то је да законодавно тијело измјеном закона жели да промијени главног специјалног тужиоца и тужиоце у Специјалном државном тужилаштву.

- Скупштина има право и легитимитет да доноси законе, али морају се придржавати правила којих се морају придржавати сви од предлагача - нагласио је Kатнић и додао да мора постојати легитимитет, односно услов да би се неки закон промијенио.

У конкретном случају, додаје, нису испоштовани услови да би дошло до његове смјене, попут легитимних измјена Закона о Специјалном државном тужилаштву, Закона о пензијском и инвалидском осигурању и Закона о раду и тако даље.

- Они су већ усклађени са најбољим принципима Европе - казао је Kатнић.

Свакодневни политички догађаји, када нема функционалног јединства у остваривању главних циљева, имају, како је рекао, озбиљне негативне посљедице на рад тужилаштва.

Одговарајући на питање да ли има недодирљивих, Kатнић је прецизирао да је од 37 оптужница у којима су третирана политички активне особе од 111 особа чак 110 су припадници Демократске партије социјалиста, а само један из садашње опозиције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 02:33