Милан Кнежевић / - Дан
17/09/2021 u 08:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Кнежевић: Волим и ја УРА но трпим, али до реконструкције мора доћи

Лидер ДНП Милан Кнежевић је рекао да у овом тренутку избори не одговарају никоме, али да би ДФ имао одличан резултат

Предсједник Демократске народне партије Милан Кнежевић каже да је неопходно да дође до реконструкције Владе Црне Горе, и да је премијер Здравко Кривокапић инокосни орган у Влади, а да промјене тражи 37 посланика од 41 колико има владајућа већина.

Он је за РТЦГ казао да је Владу неопходно оснажити политичким личностима и представницима конституената парламентарне већине.

Свакако да странке које подржавају Владу Здравка Кривокапића на својим страначким органима кандидују најбоље људе, како би се изашло из озбиљне кризе у којој се налази црногорско друштво, казао је Кнежевић.

Као одговор на питање да ли себе види у реконструисаној Влади, Кнежевић је казао да персонално рјешење није императив, додајући да сматра да “људи који су на изборима освојили значајан број гласова треба да имају своје људе у Влади".

– Да ли ће то бити предсједници партија, потпредсједници, посланици или неки други високи функционери, то ће одлучити страначки органи – додао је Кнежевић.

Он је навео да очекује позитиван одговор националних мањина на њихов позив за учешће у реконструисаној Влади и да сматра да представници албанских странака и Бошњачке странке треба да буду дио реконструисане Владе.

– Упркос идеолошким разликама сматрамо да представици мањинских народа треба да нађу мјесто у новој Влади, да се интегришу – рекао је Кнежевић.

Он је оцијенио да се на тај начин мањинским странкама шаље порука да је Црна Гора и њихова држава и да се заједнички преузима одговорност за све што ће се у будућности дешавати.

Казао је да је неопходно да се број ресора у Влади увећа, тако што би се један број ресора подијелио.

Неопходно је, како је казао, и да се утврди који су министри радили добро а који лоше, и договором изабрати најбоље људе за те ресоре.

– Морамо у разговору са премијером и потпредсједником Владе доћи до рјешења које је прихватљиво за све – казао је он.

О пресоналним рјешењима, како је Кнежевић навео, нијесу разговарали.

– Сматрамо да је неопходно уважити демократске стандарде и правила, односно, да најјачи конституенти добију мало већи број ресора. Ова влада суштински није експертска – казао је Кнежевић.

Он је навео да су се обавезали да неће покретати ниједну тему око које не постоји консензус у црногорском друштву те да, како је казао, не треба бринути за Споразум који су потписали Кривокапић, Бечић и Абазовић.

– Наша је намјера да покушамо да нађемо компромис и све оно што нас раздваја ставимо по страни и овој влади покушамо да обезбиједимо мало дужи мандат – истакао је Кнежевић.

Он сматра да у овом тренутку избори “не одговарају ником”.

Он је казао и да се "ни најмање" не осјећа одговорним за подјеле у земљи, додајући да “све вријеме позива на мир и поштовање закона”.

– Сматрам да су сви они који су се противили устоличењу у Цетињском манастиру имали право да протестују али, у складу са законом, да скуп пријаве да се знају одговорна лица  –закључио је Кнежевић.

– И УРА тражи промјене. Тако да је недвосмислено потребно реконструисати Владу. Да ли ће у њу ући ући лидери партија не знам, јер ће то одлучити органи партија. Не видим ни један разлог зашто не би били лидери партија ччланови Владе – рекао је он у Јутарњем програму РТЦГ.

Кнежевић истиче да га изненађује реаговање ГП УРА на договор Демократа и Демократског фронта.

– Волим и ја УРА но трпим. Увијек су говорили да пристају на све ако се не руши договор од 9. септембра прошле године. И ми смо то урадили. Очекивао сам салве похвала, а наишли смо на жестоке критике – казао је Кнежевић.

Рекао је и да у овом тренутку избори не одговарају никоме, али да би ДФ имао одличан резултат.

– Мислимо да нису потребни, али ДФ би, ако би били одржани, имао бољи резултат него на прошлогодишњим изборима. Неки из вкладајуће већине, међутим, не би прошли ни цензус и Владу би видјели само ако прођу Карађорђевом улицом у Пидгорици – казао је Кнежевић.

Криза власти у Црној Гори могла би бити разријешена најкасније до 15. октобра, реконструсањем Владе и избором Тужилачког савјета, оцијенио је један од лидера Демократског фронта (ДФ) Милан Кнежевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

26. oktobar 2021 04:32