Алекса Бечић и Борис Колар / - IGOR SLJIVANCANIN
26/09/2021 u 12:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Колар Бечићу: Поносни смо на ваше резултате у ЕУ интеграциjама

Предсjедник Националног савjета Словачке Републике jе отворено поручио да jе поносан на резулате коjе jе Црна Гора остварила у процесу ЕУ интеграциjа, те оциjенио да jе у том процесу апсолутни лидер

Предсjедник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић састао се са предсjедником Националног савjета Словачке Републике Борисом Коларом.

Оцjењуjући да Црна Гора и Словачка имаjу одличне међудржавне односе и садржаjну сарадњу, предсjедник Бечић се захвалио на досљедноj подршци Словачке Црноj Гори на њеном европском путу.

Изразио је очекивање да ће Словачка у оквиру Европске униjе наставити да утиче да се реформски напори Црне Горе адекватно вреднуjу.

image
- IGOR SLJIVANCANIN

Бечић jе изразио захвалност за помоћ Словачке у борби против вируса ковид-19, што представља, како jе казао, jош jедан доказ приjатељства и помоћи Словачке према Црноj Гори „базираноj на солидарности као jедноj од основних европских вриjедности“.

Уз осврт да jе Црна Гора прихватила нови преговорачки модел, те да jе таква одлука одраз спремности да се остваре конкретни резултати у сфери владавине права, борби против корупциjе и организованог криминала, предсjедник црногорског парламента jе изразио увjерење да ће управо нова методологиjа дати додатни замах процесу приступања.

Предсjедник Бечић jе упознао предсjедника Националног савjета Словачке Републике са дешавањима у вези са  процесом прве демократске смjене власти у Црноj Гори, наводећи да jе након 30. августа формирана Влада про-европског и евроатланског курса.

„Снажно проевропско опредjељење и чланство у Униjи као стратешки циљ представља уjедно и окосницу Коалиционог споразума коjи jе кључ планских докумената државе“, истакао jе Бечић.

Предсjедник Националног савjета Словачке Републике Борис Колар изразио jе задовољство овим првим, како jе казао, приjатељским сусретом. Наводећи да jе упознат са дешавањима на унутрашњоj политичкоj сцени Црне Горе, предсjедник Националног савjета Словачке Републике jе отворено поручио да jе поносан на резулате коjе jе Црна Гора остварила у процесу ЕУ интеграциjа, те оциjенио да jе у том процесу апсолутни лидер.

Он jе истакао да Словачка подршка никад неће изостати када jе у питању Црна Гора, додаjући да jе наша држава направила важне кораке на путу међународне афирмациjе остваривши чланство у НАТО.

Колар jе казао да га посебно радуjе чињеница да jе глас Словачке увиjек био на страни Црне Горе и Западног Балкана, посебно у оквиру Вишеградске групе.

„Словачка  ће урадити све како би Црна Гора и земље Западног Балкана што приjе постале дио Евопске униjе. Не дозволите да вас обесхрабри то што оволико дуго чекате на проширење. Радићемо са нашим европским партнерима на томе, како би што приjе дошло до проширења”, закључио jе предсjедник Националног савjета Словачке Републике.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 12:00