Зграда Владе
10/06/2021 u 17:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Колегијум за преговоре: Црна Гора ће демонстрирати јасну геостратешку оријентацију чланства у ЕУ

Посебно је исказана недвосмислена геостратешка оријентација Црне Горе као НАТО чланице која досљедно дијели вриједности Алијансе

У сусрет првој политичкој Медјувладиној конференцији измедју Црне Горе и ЕУ, јуче је одржана прва сједница Колегијума за преговоре о приступању Црне Горе Европској унији у новом сазиву.

Сједницом је предсједавао предсједник Владе Црне Горе проф. др Здравко Кривокапић, а у раду сједнице учествовали су чланови Колегијума: потпредсједник Владе Дритан Абазовић, министар вањских послова Ђорђе Радуловић и главна преговарачица за вођење преговора о приступању Црне Горе Европској унији Зорка Кордић. 

-У контексту припреме за одржавање Међувладине конференције с Европском унијом, Колегијум је размотрио кључна питања у погледу примјене Нове методологије преговора и приоритета у области владавине права. Потцртана је снажна опредијељеност Владе и политичка воља за резултатима у владавини права, заснована на принципу нулте корупције и снажне борбе против корупције и организованог криминала, уз унапређење ефикасности тужилаштва, те да Влада исказује опредјељење  да у комуникацији са Скупштином афирмише дијалог с посланицима владајуће већине и опозиције у циљу адресирања кључних обавеза у владавини права. Посебно је исказана недвосмислена геостратешка оријентација Црне Горе као НАТО чланице која досљедно дијели вриједности Алијансе и кандидата за чланство који у потпуности своју вањску политику усклађује са Заједничком вањском и безбједносном политиком ЕУ-наводи се у саопштењу Владе.

Додајући да имајући у виду да потребу пуног заокруживања структуре за водјење преговора с ЕУ која ће имати јасну визију испуњења преосталих обавеза, нарочито у поглављима 23  24, али и њеног прилагодјавања Новој методологији,

-Колегијум је размотрио предлоге за комплетирање тимова за поглавља 23 и 24 и исказао снажну подршку да се одлучно и благовремено адресирају обавезе из европске агенде и структуре правовремено припремају за захтјевнију фазу интеграције која слиједи  у сусрет пуноправном чланству у Европској унији-наводе они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 17:54