/ Рашко Коњевић
05/04/2022 u 14:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Коњевић: Нововић да испита поступак одлуке ЕПЦГ да у износу од 10,9 милиона еура измири финансијске губитке ЦЕДИС-а

Коњевић наводи да је Влада ЦГ сагласност за такву одлуку, без предлога ресорног Министарства капиталних инвестиција, донијела на електронској сједници, у касним већерњим сатима и иза леђа јавности

Предсједник СДП Рашко Коњевић упутио је писмо главном специјалном државном тужиоцу Владимиру Нововићу, којим га позива да у што је могуће краћем року испита законитост поступка везано за одлуку ЕПЦГ да у износу од 10,9 милиона еура измири финансијске губитке компаније ЦЕДИС.

У обраћању Коњевић наводи да је Влада Црне Горе сагласност за такву одлуку, без предлога ресорног Министарства капиталних инвестиција, донијела на електронској сједници, у касним већерњим сатима и иза леђа јавности.

- Поводом такве одлуке јавно је отворено више питања која се тичу законитости поступка и могуће злоупотребе пословања у привреди, као и да ли се таквом одлуком улази у зону недозвољене државне помоћи. Подсјећам и да је Министарство капиталних инвестиција саопштило да је одлука донијета без сагледавања “свих важних аспеката”. Кључно питање на које је потребно дати одговор је да ли је оваквом одлуком причињена вишемилионска штета државном буџету, по основу изгубљених пореских прихода и дивиденде коју би држава приходовала као већински акционар. Такође, важно питање је да ли су одлуком предузећа у већинском државном власништву, да покрије губитке другог предузећа, оштећени мањински акционари, којима је по том основу умањена дивиденда и причињена штета.Посебно питање је и како се произвео толики губитак у пословању компаније ЦЕДИС, односно да ли он указује само на неспособност или на могуће злоупотребе у пословању. Будући да се у конкретном случају ради о располагању новцем предузећа у већинском државном власништву, којим се покривају финансијски губици од преко 10 милиона еура, позивам Вас да испитате законитост читавог поступка и обавијестите ме о чињеницама које будете утврдили” закључује се у писму предсједника СДП-а- навео је Коњевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 08:13