/ FOTO - MINISTARSTVO ODBRANE
04/07/2022 u 12:48 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Konjević: Odluka o vojnom poligonu na Sinjajevini nije poništena

Sve mjere kako bi životna sredina bila sačuvana su preduzete, a suživot vojske i građana na tom području je moguć i poželjan, ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar odbrane

Vlada Crne Gore nije odustala od odluke da vježbovno-strelišnu prostoriju (VSP) za potrebe Vojske Crne Gore uspostavi na Sinjajevini, zbog toga što druge adekvatne lokacije u našoj državi nema.

Sve mjere kako bi životna sredina bila sačuvana su preduzete, a suživot vojske i građana na tom području je moguć i poželjan, ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Crne Gore. 

Podsjećajući na brojne lokacije u Crnoj Gori na kojima je vojska vježbala u periodu od SFRJ do obnavljanja nezavisnosti, kao što su vježbovno-strelišne prostorije “Radovče” i “Tuzi”, ministar Konjević je detaljno pojasnio procedure od 2013. do 2019. godine koje su sprovedene u saradnji sa svim nadležnim organima da bi se pronašla adekvatna lokacija za novi poligon za vježbu Vojske Crne Gore.

- Prema svim analizama Vojske Crne Gore, VSP „Sinjajevina“ je jedini prostor na teritoriji Crne Gore koji odgovara definisanim kriterijumima i koji omogućava realizaciju vježbi i bojevih gađanja do kalibra 130mm. Time Vojska dobija neophodne uslove da ispuni dodijeljene misije i zadatke. Na kraju, na VSP „Sinjajevina“ Vojska neće graditi objekte stalnog tipa... Logistička podrška bi se realizovala osloncem na kapacitete Kasarne „Breza“ u Kolašinu- kazao je ministar Konjević odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta Dragana Bojovića.

Ministar je dodao da je neophodno da Vojska ima adekvatnu prostoriju za izvršenje redovnih bojevih gađanja artiljerijskim oruđima, gađanja  iz pokreta, gađanja jedinica, kao i mogućnost da realizuje aktivnosti uvođenja u operativnu upotrebu novog naoružanja i municije.

Dostupnost prostora na sopstvenoj teritoriji, pojasnio je on, omogućava fleksibilnost u planiranju neophodnih ciklusa obuke i realizaciju vježbi i bojevih gađanja, za šta su do sada uglavnom korišćeni poligoni u Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji, što stvara brojne problem u planiranju i realizaciji, kao i izuzetno velike troškove koji nastaju prvenstveno zbog transporta materijalno-tehničkih sredstava, ljudstva i finansijskih prinadležnosti koje pripadaju licima za rad na terenu u inostranstvu, kao i činjenice da ćemo u budućnosti vrlo vjerovatno morati da plaćamo troškove korišćenja pomenutih poligona.

- Suživot Vojske i stanovništva na Sinjajevini je i moguć i poželjan. Pripadnici Vojske, koji su ujedno i građani Crne Gore, imaju obavezu i svijest o potrebi da zajednički čuvamo životnu sredinu, na bilo kojoj lokaciji gdje se realizuju vježbovne aktivnosti. U tom cilju urađen je i elaborat sa procjenom nultog stanja životne sredine i biodiverziteta na Sinjajevini, a Ministrastvo odbrane ima obavezu da nakon realizacije bilo koje aktivnosti, u saradnji sa stručnim agencijama, sprovodi mjerenja kojima bi se pratilo stanje životne sredine. Površina ovog prostora na Sinjajevini predstavlja 0,005% ukupne teritorije Crne Gore- kazao je Konjević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:50