Рашко Коњевић / Рашко Коњевић - Рашко Коњевић
12/07/2021 u 10:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Коњевић: СДП тражи расправу у Скупштини о предлогу Закона о акцизама

Протеклих мjесеци имали смо чак девет повећања циjена горива, а да се притом нико из Владе, поготово не ресорно министарство финансиjа и социjалног старања, ниjесу бавили овим проблемом, каже Коњевић

СДП ће обновити захтjев према предсjеднику Скупштине да хитно закаже сjедницу парламента на коjоj би се расправљало о Закону о акцизама и усвоjио наш предлог о смањењу акциза на гориво, каже Рашко Коњевић, предсједник СДП-а.

- Закон, коjи jе предложио СДП, већ jе скоро пола године у процедури, а коалициjа ДФ/Демократе/УРА о њему не жели да расправља, како на пленарноj сjедници, тако ни на матичном Одбору за економиjу. Протеклих мjесеци имали смо чак девет повећања циjена горива, а да се притом нико из Владе, поготово не ресорно министарство финансиjа и социjалног старања, ниjесу бавили овим проблемом коjи погоршава како економско социjални статус грађана тако и услове пословања за привреду - каже Коњевић.

СДП jе, у жељи да оваj проблем траjно риjеши, истиче, предложила, почетком године, смањење превисоких акциза за 15 одсто, како би се, на таj начин, њихов ниво довео до регионалог просjека, циjене значаjно смањиле, а и креирао механизам коjи би заштитио грађане и привреду од цикличног енормног раста циjена. Акцизе, наиме, учествуjу у циjени бензина и супера са чак 0.54 еуро цента по литру, а на комплетну циjену се онда додаjе и 21 одсто ПДВ-а, што чини скоро 60 одсто укупне циjене горива. За jедан литар горива коjи, након деветог поскупљења за пола године, кошта 1,40 еура држава од грађана узима за акцизе и ПДВ 0,84 еура. То jе недопустиво висок износ, међу наjвећим у региону и Европи.

Слично jе, истиче, и са дизел горивом, а оваквом политиком угрожене су броjне дjелатности, од саобраћаjа, преко прехрамбене индустриjе, пољопривреде, а дошло jе и до великог скока циjена основних животних намирница.

- Циjене горива, за само шест мjесеци, порасле су за око 20 одсто, а грађани, због споре и неадекватне реакциjе Владе и парламентарне већине, плаћаjу по наjскупљим циjенама све врсте горива у односу на већину регионалних држава. СДП jош од почетка године тражи да се у Скупштини расправља о предлогу Закона о акцизама, али скупштинска већина одбиjа да предлог Закона стави на дневни ред - каже предсједник СДП-а.

Ова партија већ три године предлаже да парламент промиjени акцизну политику, али тадашња ДПС власт jе то одбиjала, а сада нажалост нова коалициона већина ДФ/Демократе/УРА наставља исту политику.

- Ако се има у виду да jе само за пола године мандата нове владе без посла остало скоро 10.000 грађана да jе стопа незапослености повећана скоро 20 одсто, и сада износи огромних 24 одсто, Влада jе у обавези да своjим мjерама заштити животни стандард грађана. Сваки четврти грађанин не ради, а уз овакав раст циjена, наjозбиљниjе се угрожава социjални положаj грађана коjи захтиjева брзу реакциjу Владе коjа нажалост изостаjе - закључује Рашко Коњевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 06:02