Momo Koprivica / - VLADA CG
20/06/2024 u 11:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Koprivica: Borba protiv korupcije proces koji traje i ne zaustavlja se uspostavljanjem adekvatnih zakona

Borba protiv korupcije je proces koji traje i koji se ne zaustavlja samim uspostavljanjem adekvatnih zakona ili institucija, saopštio je potrpredsjednik Vlade Momo Koprivica na 21. Međunarodnoj antikorupcijskoj konferenciji (IACC) koja se održaa u Viljnusu.

- Crna Gora ulaže kontinuirane napore na daljem jačanju efikasnosti, koordinacije i kapaciteta antikorupcijskih tijela, podizanju integriteta nosilaca javnih funkcija i organa vlasti, te obezbjeđivanju pune zaštite i sigurnog prostora za sve one koji prijavljuju postojanje korupcije, naglasio je Koprivica. 

Na tom putu ojačana je međunarodna policijska i pravosudna saradnja, posebno sa EUROPOLOM i EUROJUSTOM, dodao je on.

- Vlada je preduzela konkretne korake na ispunjavanju GRECO preporuka iz V kruga evaluacije, ispunjene su najznačajnije, a u pripremi je Zakon o Vladi, uređenje provjere integriteta najviših Vladinih javnih funkcionera, kao i provjera savjetnika predsjednika Vlade, potpredsjednika, kao i šefova kabineta Vlade.  Na ovaj način, Crna Gora će ispuniti i obaveze iz pregovaračkog poglavlja 23. Veliki pomak na polju unapređenja zakonodavnog okvira u oblasti antikorupcije predstavlja uspješna evaluacija Crne Gore od strane MANIVALA, krajem 2023. godine, čime je unaprijeđeno trenutno stanje kada je riječ o stvarnim vlasnicima, kao i nadzornim mehanizmima za sprječavanje pranja novca, a koji su u tijesnoj vezi sa borbom protiv korupcije, kazao je Koprivica.

Takođe, dodaje, za ispunjenje obaveza iz pregovaračkog procesa sa EU, dobijanja pozitivnog IBAR, ali i zbog reformskih koraka na unutrašnjem planu, od velikog je značaja usvajanje Strategije za borbu protiv korupcije sa Akcionim planom, koja definiše pravce reforme zakonodavnog i ukupnog normativnog okvira, ali i opsežne mjere u primjeni modernih informacionih tehnologija u prevenciji korupcije i jačanju kapaciteta antikorupcijskih tijela.

- Istinski pomaci na pomenutom putu tek predstoje, ali Crna Gora ima dovoljno kapaciteta i spremnosti da se suoči sa nadolazećim izazovima i sprovede princip nulte tolerancije korupcije, zaključio je Koprivica.

Koprivica podnio krivičnu prijavu protiv vlasnika "Bemaksa"

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jul 2024 03:00