Са конференције Демократа / - PC
05/09/2021 u 15:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Копривица: Црна Гора показала да је држава владавине права

Он је казао да се, за разлику од неких актера на политичкој сцени, никад нијесу залагали да се устоличење измјести са Цетиња

Црна Гора је послала поруку да је озбиљна и држава владавине права и да неће калкулисати са оним што је заштита права и интереса грађана, казао је посланик Демократа Момо Копривица. Он је на конференцији за новинаре Демократске Црне Горе рекао да је држава обезбиједила основно поштовање људских права и право на слободу вјероисповијести, јавља МИНА.

-И тиме остварила једну од својих државно-правних функција, а то је заштита реда, мира и поретка, која не почива ни на самовољи ни на ултиматумима, већ на владавини права- навео је Копривица.

Он је рекао да је Црна Гора доказала да је јача од било ког појединца или лица који су, како је казао, покушали да изврше пуч и на тај начин суспендују вољу грађана и оно што представља правни поредак.

Копривица је навео да то ни њима није прошло, нити ће проћи ником другом.

-Црна Гора је послала поруку да је озбиљна држава, да је држава владавине права и да неће калкулисати са оним што је заштита права и интереса грађана- поручио је он.

Копривица је у име Демократа честитао полицији на, како је рекао, сјајној акцији у којој скоро нико није повријеђен.

Он је позвао све друштвене актере на разум и мир и поштовање основних људских права и, прије свега, права на слободу вјероисповијести.

Копривица је рекао да су Демократе, као политичка партија, дале пуну политичку подршку и исказали спремност да заложе политичку одговорност за успјех акција Владе и полиције.

-Морам рећи да су Влада и премијер дали максималан допринос у спровођењу права и заштите државно-правног поретка. Влада је показала одлучност и да је стабилан гарант правног поретка и заштите права грађана- рекао је Копривица.

Према његовим ријечима, пучисти су покушали да суспендују вољу грађана и оно што је правни поредак Црне Горе.

Он је казао да су синоћњим саопштењем јасно ставили до знања да се устоличење као чин остваривања слободе вјероисповијести мора обавити на Цетињу или ће, како је рекао, безбједносни органи морати да сносе одговорност и до разрјешења.

-Црна Гора је јутрос као никада раније била суочена са непостојећом дилемом коју је наметнуо бивши режим, који жели да заштити своје богатство- рекао је Копривица.

Према његовим ријечима, Црна Гора је била суочена са питањем “или Демократска партија социјалиста (ДПС) или Црна Гора”.

-То је непостојеће питање. Убједљива већина показала је да је занима само Црна Гора као држава владавине права- оцијенио је Копривица.

Он је казао да је важно истаћи да полиција није забранила протестни скуп ДПС-а на Цетињу.

Он је казао да се, за разлику од неких актера на политичкој сцени, никад нијесу залагали да се устоличење измјести са Цетиња.

-Увијек смо сматрали да се то мора обавити у Цетинсјком манастиру, као у древном сједишту МЦП- рекао је Копривица, додајући да је ометање вршења вјерског дјела кривично дјело.

-Онај који је имао ту дилему и ко је покушао да суспендује право на слободу вјероисповијести није чинио ништа што је добро, нити је чинио нешто што допроноси миру- казао је Копривица.

Он је рекао да жали што поједини грађани не виде да су изманипулисани.

-Да ово није борба за државу, како им сервирају (Веселин) Вељовић и ДПС, већ да је цијела прича покушај насилне суспензије Устава како би се заштитиле наслаге криминалом стеченог капитала бившег режима- казао је Копривица.

Он је навео да је порука предсједника Црне Горе Мила Ђукановића порука “оног којег је вријеме прегазило”.

-То је порука оног који се налази на низбрдици, политичком заласку и у политичкој грозници завршног периода- рекао је Копривица.

Копривица је казао да се од Ђукановића ништа друго није могло очекивати “након три велика пораза – на изборима прошле године, усвајањем Закона о слободи вјероисповијести и након пораза његових пучиста”.

На питање да ли се јутрошње пробијање полицијског кордона може посматрати као покушај државног удара јер су у њему учествовали Вељовић и посланици ДПС-а, Копривица је одговорио потврдно.

-Ако имам у виду да, према дефиницији, у државном удару учествују и поједини дјелови власти, имамо јасан закључак да се ради о покушају државног удара- рекао је Копривица.

-Замислите службено лице које напада друго службено лице, које позива на бунт и на одбијање наређења позива друга службена лица- казао је Копривица.

Према његовим ријечима, то говори не само о томе да је “Вељовић починилац кривичних дјела, него и о томе да никакву етику није имао као директор полиције”.

-Јер је показао да нема етику професионално, већ само свој лични интерес или туђи, који је спреман да реализује по цијену класичног безакоња- закључио је Копривица.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 09:11