Dragan Koprivica / - FOTO: CDT
23/07/2024 u 18:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Koprivica: Rekonstrukcija izraz etničkih interesnih parcijalizacija, a ne građanske države

Rekonstrukcija Vlade sprovedena je netransparentno, uz nepoštovanje demokratskih pravila i standarda i predstavlja jasan izraz neprincipijelne političke trgovine i partitokratije, ocijenio je izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica.

On je kazao da na taj način izvršena rekonstrukcija predstavlja izraz etničkih interesnih parcijalizacija, a ne građanske države.

- Rekonstrukcija 44. Vlade Crne Gore sprovedena je netransparentno, uz nepoštovanje demokratskih pravila i standarda, uz zaobilaženje procedura u Skupštini- kazao je Koprivica.

On je naglasio da je to jedna od vlada sa najvećim brojem članova u Evropi.

- Ovom rekonstrukcijom Crna Gora je stala u red država sa najglomaznijim kabinetom na našem kontinentu, uz na primjer Srbiju i Bjelorusiju- rekao je Koprivica, navodeći da većina vlada članica Evropske unije ima značajno maniji broj članova.

On je podsjetio na, kako je naveo, hrabre tvrdnje predsjednika Vlade Milojka Spajića u ekspozeu da je “naša vizija Crna Gora kao Švajcarska Balkana i Singapur Evrope”.

- Ako to uporedimo sa brojem članova Vlade, shvatićemo da prva država kojoj stremimo ima gotovo pet puta manje, a druga 40 odsto manje članova kabineta- rekao je Koprivica.

Krivokapić o rekonstrukciji Vlade: Sve će to narod platiti

On je kazao da rekonstruisana Vlada brojem članova podsjeća na Srbiju ili Bjelorusiju, dok politički koncept na kome počiva podsjeća na postdejtonsku Bosnu i Hercegovinu.

- Ovo nije vlada građanske države, već vlada “konstitutivnih” naroda koje ne poznaje Ustav Crne Gore, izraz etničkih interesnih parcelizacija koje ovo društvo vode u suživot, zamjenu za zajednički život- ocijenio je Koprivica.

Prema njegovim riječima, to je u suštini nova Vlada, proširena političkim subjektima koji su do sada bili dio vladajuće većine, ali i onima koji su do sada bili opozicija.

- Činjenica da poslanici i poslanice Skupštinenijesu do par sati uoči sjednice na kojoj se vrši rekonstrukcija Vlade imali nikakvo formalno obrazloženje niti informaciju o tome predstavlja još jedno, ovoga puta kolosalno obezvređivanje najznačajnije institucije u demokratiji- ocijenio je Koprivica.

On je dodao da je vlada prvo rekonstruisana po kabinetima i medijima, a tek onda u Skupštini, kako je naveo, samo formalno.

- Skupština nastavlja da bude protočni bojler, protočniji nego ikada do sada- rekao je Koprivica.

On je podsjetio da se, prema Poslovniku Skupštine Crne Gore, program mandatara i njegov predlog za sastav Vlade mora dostaviti poslanicima najmanje tri dana prije rasprave.

- Rok za dostavljanje predloga za promjene u sastavu Vlade nije definisan poslovnikom- kazao je Koprivica.

On je dodao da je potpuno jasno da se u slučaju rekonstrukcije ovog obima ne radi samo o personalnim promjenama na ministarskim pozicijama, već o restrukturiranju velikog broja ministarstava i kreiranju novih resora i pozicija.

- Zbog toga je bilo očekivano da premijer ne traži poslovničke nejasnoće i prečice, već da parlamentu dostavi ne samo novi sastav već i program rada novih resora, ukoliko ga uopšte ima- kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, nakon ove rekonstrukcije jasno je da su politički interesi i trgovina pregazili javni interes.

- Ovoliko resora ne mogu izdržati ni mnogo bogatije zemlje, a podjela plijena po dubini se tek očekuje- kazao je on.

Koprivica je kazao da o djelokrugu novih resora ne treba trošiti previše riječi jer je dovoljno konstatovati da su izabrana dva potpredsjednika vlade – jedan za međunarodne odnose, a drugi za evropske i vanjske poslove. On je kazao da se nada da će ti potpredsjednici u toku rada, u hodu, znati da naprave efikasan dogovor koji od njih će se baviti međunarodnim, a koji vanjskim poslovima.

Koprivica je naglasio i da je smanjen uticaj i ograničena nadležnost možda i najboljih ministara u prethodnoj Vladi.

- Još jednom su zakletve u evropski put, reforme i optimizaciju javne uprave pale pod partijskim interesom, a građanima i međunarodnoj zajednici su ponuđena neubjedljive parole o napretku, pomirenju i inkluzivnosti. Tako to biva u partitokratijama- ocijenio je Koprivica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

05. septembar 2024 18:22