Koprivica sa rukovodstvom ASK-a / - DJORDJE CMILJANIC
14/09/2024 u 14:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Koprivica sa rukovodstvom ASK-a: Neophodna efikasna kontrola propisa u prevenciji korupcije

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica sastao se sa vršiocem dužnosti direktora Agencije za sprečavanje korupcije Dušanom Drakićem, predsjednikom i zamjenikom predsjednika Savjeta ASK-a Pavlom Ćupićem i Mladenom Tomovićem.

Potpredsjednik Koprivica im je neposredno čestitao izbor, izrazivši uvjerenje da predstoji vrijeme reforme, oporavka i jačanja nezavisnosti ove institucije, koja ima izuzetno važnu ulogu u prevenciji korupcije.

Tokom sadržajnog i konstruktivnog razgovora razmotrene su brojne teme od značaja za unapređenje sveukupnog antikorupcijskog okvira. Naglasak je stavljen na potrebu definisanja zakonodavnih rješenja u cilju jačanja operativne i finansijske nezavisnosti ASK-a, stvaranja pretpostavki za uvezivanje baza i razmjenu podataka sa SDT i drugim državnim organima, dalju reformu Zakona o sprečavanju korupcije i Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kao i što potpuniju implementaciju preporuka GRECO.

ASK i dalje bez odluke o imovini sudija i tužilaca

Učesnici sastanka su se saglasili da je neophodno ojačati mehanizme za konkretnu saradnju ASK-a i Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, prije svega u domenu implementacije sveobuhvatne Strategije za borbu protiv korupcije,  koja je bila i formalna obaveza za dobijanje pozitivnog IBAR-a,  ali i nasušna potreba države kako bi se izborili protiv svih vidova korupcije. Predstavnici ASK-a su se saglasili sa predlogom da se uključe u sastav Nacionalnog savjeta i daju doprinos njegovom efikasnom radu.

Na sastanku je ocijenjeno neophodnim da se sprovede analiza potrebe izmjene i unapređenja krivičnopravnog zakonodavnog okvira u cilju efikasnije borbe protiv korupcije i procesuiranja nezakonitog bogaćenja, što bi bio veliki iskorak naše države u toj borbi.

Osim navedenog analizirani su i pravci za uspostavljanje metodologije za procjenu rizika od korupcije u propisima. Potpredsjednik Koprivica je iznio stav da Vlada ima snažnu volju i plan da uvede efikasnu kontrolu propisa u odnosu na rizike od korupcije, u cilju uspostavljanja pravednog pravnog sistema i jednakih šansi za sve da rade i žive u ambijentu bez korupcije. Takođe je istakao da će Vlada preduzeti sve korake da započne razmjena podataka između antikorupcijskih organa na Zapadnom Balkanu u cilju otkrivanja koruptivnih obrazaca i sakrivene imovine.

Vlada Crne Gore poštuje nezavisnost ASK-a i kroz zakonodavni proces će doprinijeti jačanju operativne i finansijske nezavisnosti kako bi se nakon njene reforme izgradila u snažan stub prevencije korupcije i stvarala efikasan podsticaj svakom javnom funkcioneru da se striktno drži zakona.

 

 

 

 

 

 

                                                      

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 14:27