Koprivica u Litvaniji / - VLADA CRNE GORE
24/06/2024 u 14:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Koprivica sa visokim evropskim zvaničnicima u Litvaniji

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju, Momo Koprivica, održao je niz sastanaka sa visokim evropskim zvaničnicima tokom posjete Litvaniji, fokusirajući se na ključne teme borbu protiv korupcije, EU integracije i zajedničke projekte.

Tokom susreta sa ministarkom pravde Moldavije, Veronicom Mihailov-Moraru, Koprivica je izrazio podršku Moldaviji na njihovom putu ka EU, naglašavajući značaj saradnje u pravosuđu i borbi protiv korupcije i istakao da će Crna Gora biti podrška Moldaviji i na tom putu joj pružiti nesebičnu pomoć onako kako su to Crnoj Gori sve članice Evropske unije, na čemu je ministarka posebno zahvalila.

Takođe, ministarka Mihailov-Moraru je ukazala na iskustva sa sprovođenjem vetinga u pravosuđu u toj zemlji, a sagovornici su se složili da je to bio dobar metod za oporavak pravosuđa. Pritom je navela da je analiza mišljenja Venecijanske komisije o vetingu u Moldaviji, dobra platforma i polazište za ovu suštinsku reformu.

image

Koprivica u Litvaniji

- VLADA CRNE GORE
image

Koprivica u Litvaniji

- VLADA CRNE GORE
image

Koprivica u Litvaniji

- VLADA CRNE GORE

U susretu sa Caroline Weijers, specijalnom izaslanicom za antikorupciju u Ministarstvu vanjskih poslova Holandije, Koprivica je naglasio značaj međunarodne saradnje u borbi protiv korupcije. Weijers je pozdravila usvajanje Strategije za borbu protiv korupcije Crne Gore.

Posebno je istakla da je od suštinskog značaja sprovesti plan iz Strategije u pogledu digitalizacije i elektronskog nadzora Luke Bar, ocijenivši da je to pravi put za eliminisanje korupcije i krijumčarenja, podijelivši iskustva Holandije u borbi protiv pomenutih fenomena.

- Tom prilikom je Koprivica istakao posebne antikorupcijske napore ministarstva finansija na čelu sa ministrom Vukovićem, koji je ujedno i član Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije. Naime, to ministarstvo je osposobilo budžetsku inspekciju koja već ima vidljive i mjerljive rezultate, ali i da je kroz njihov doprinos implementiran projekat digitalizacije Luke Bar i projekat e-akciza (truck and trace) u Strategiju, kao superiorni modeli za eliminisanje korupcije i krijumčarenja, saopšteno je iz Kabineta potpredsjednika Vlade  za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju.

Sa državnim sekretarom Ministarstva vanjskih poslova Norveške, Bjørg Sandkjærom, razmatrao je dalju saradnju na polju crnogorskih EU integracija i projekata vladavine prava.

Koprivica - Juncher: Strategija za borbu protiv korupcije ključna za jasan pravac i dalji napredak

Sa zamjenicom ministarke pravde Litvanije, Gabijom Grigaite-Daugirde, potpredsjednik Vlade Crne Gore razgovarao je o važnosti borbe protiv visoke korupcije, te zajedničkim projektima u oblasti pravosuđa, što je ključno za unapređenje pravnog sistema u oba regiona. Koprivica je potom razgovarao sa zamjenikom ministarke unutrašnjih poslova Litvanije, Arnoldasom Abramavičiusom, o koordinaciji i jačanju bezbjednosti kroz borbu protiv korupcije.

Koprivica je izrazio zadovoljstvo uspješnim razgovorima i istakao da su "Borba protiv korupcije i jačanje vladavine prava prioriteti Crne Gore. Ova posjeta je pokazala našu posvećenost tim ciljevima kroz saradnju sa ključnim međunarodnim partnerima", te naglasio da Vlada Crne Gore nastavlja s intenzivnim reformama, uz podršku međunarodnih partnera, s ciljem postizanja punopravnog članstva u Evropskoj uniji ali i dostizanju evropskih standarda u najvažnijim oblastima.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. jun 2024 14:46