/ КОПРИВИЦА И КОНАТАР
23/09/2021 u 21:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Копривица: Залагали смо се за реконструкциjу, а не за рушење Владе; Конатар: Нећемо подржати реконструкцију у којој би били политичари

Конатар сматра да експертска Влада није био хир, већ рјешење да би се премостиле разлике

Гостујући на ТВ Вијести Момо Копривица потпредсједник Демократске Црне Горе и Милош Конатар потпредсједник Грађанског покрета УРА расправљали су о томе да ли је извјесна реконструкција Владе и под којим условима? Такође, једно од питања је и "зашто се дојучерашњи политички савезници гледају преко нишана, као и да ли ће Влада преживјети у овом или измијењеном саставу, или нас чекају ванредни избори?".

Конатар је казао да неће подржати реконструкциjу Владе у коjоj би били политичари.

Копривица jе казао да jе Министарство просвjете, науке културе и спорта вjероватно обиман и прегломазан ресор коjи се може подиjелити, jер се ради о озбиљним питањима.

- Постоjи и одређен броj других ресора у коjима се може извршити прекомпозициjа. Од почетка смо се залагали за реконструкциjу, а не за рушење Владе на челу са Здравком Кривокапићем- поручио је он.

На питање зашто на састанак са Демократским фронтом није позван Грађански покрет УРА, Копривица је нагласио да нису жељели да искључе ту, нити било коју партију.

- Закључак са састанка парламентарне већине је био да се велики субјекти који су имали разлике и трзавице у односима, договоре око отворених питања. Нисмо се договарали око идеолошких полазишта и вредносних судова, него око онога што смо заједно урадили са Уром, СНП-ом и другим партијама"- рекао је он.

Конатар је увјерен да су грађани гласали за промјене, а не да се прича о фотељама и колико која партија треба да има функција.

- Уколико дође до новог момента, да сви конституенти већине, па и премијер, желе политичаре у Влади, онда то више није експертска, већ политичка, страначка Влада. То је нова Влада о којој морамо да се договарамо и сједнемо за сто- поручио је он.

Како је додао Копривица, недавно  саопштење премијера Кривокапића је корак напријед ка рјешавању отворених питања и да је предсједник Владе показао да је за њега прихватљива идеја да се успостави што ближи однос између парламентарне већине и Владе.

- Није било ниједне ријечи о расподјели ресора, у случају евентуалне реконституције Владе, то треба да буде ствар парламентарне већине и премијера- навео је он за Вијести.

Конатар је нагласио да неће бити реконструкције Владе, а да политичари буду њен дио.

- Премијер је рекао да ће разматрати предлог иза којег стане 41 посланик. Ја вам кажем вечерас да предлог за реконструкцију у којој ћемо направити неки хибрид нема подршку ГП УРА. Ја размишљам како да донесемо Закон о поријеклу имовине, како да се изабере Тужилачки савјет- казао је он.

Конатар сматра да реконструкција Владе није повезана са питањем повјерења Влади.

- Сматра да неке кадровске промјене нису извршене како треба. Нисам задовољан што је данас на челу Управе за саобраћај Саво Парача. Нисам задовољан што је на функцији још, или тек треба да буде разријешен ових дана, господин Дивановић. У Демократама нису задовољни и неким рјешењима у полицији- казао је Копривица.

Копривица је навео да је неопходно утврдити критеријум за реконструкцију Владе, те да ако неко мисли да "ћемо тражити критеријум који би довео мене, мог колегу, друга, до политичких функција, нећемо".

- Нама није циљ да неко од нас уђе у ту Владу. Ако су сагласне колеге, које потенцирају експертски карактер Владе, да сва три потпредсједника буду из НВО сектора, ми одмах пристајемо- појаснио је Копривица.

Конатар сматра да експертска Влада није био хир, већ је то, како је казао, било рјешење да би се премостиле разлике између конституената власти.

- Договор са Демократским фронтом није идеолошки, већ технички. Нико од представника међународне заједнице није се на непримјерен начин мијешао у оно што је питање евентуалне реконструкције Владе- поручио је Копривица.

Конатар је поручио да не може да замисли да, како је казао, одређени људи који су називали премијера и министра финансија у актуелној Влади члановима организоване криминалне групе, са циљем шверца цигарета, сад могу "мртви хладни да буду дио те Владе". Поручио је да је такав концепт неприхватљив.

- На Цетињу је био на испиту државно-правни поредак.Поставити барикаду значи казати: "држава је довде, а овдје није. Мора обезбиједити секуларност државе- нагласио је Копривица.

Конатар је, говорећи о приоритетима у раду власти, подсјетио да је било потребно три, четири мјесеца да се скине имунитет посланику ДПС-а Петру Ивановићу.

- И сад кад је имунитет скинут, Тужилаштво се прави мртво. Ако неко не види да је приоритет да се ухватимо у коштац са криминалом и корупцијом, и да колико је јуче комплетирамо Тужилачки савјет, а не да причамо о реконструкцији, никакав није проблем- навео је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:15