Krapović na 2BS forumu / - MOD
04/10/2024 u 16:31 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Krapović: Institucionalno ojačan i ka Briselu okrenut ZB može pobijediti izazove stabilnosti ovog regiona

Ministar odbrane Dragan Krapović kazao je danas, učestvujući na panelu 2BS Foruma u Budvi na temu ‘‘Prioriteti i izazovi za Zapadni Balkan‘‘, da je 44. Vlada jasno trasirala svoje prioritete, i to one unutrašnje, a i one koji se odnose na spoljnu politiku.

Govoreći o unutrašnjim prioritetima, ministar je poseban akcenat stavio na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, i sa ponosom istakao da je ova Vlada omogućila da danas imamo mnogo veći stepen vladavine prava nego što je to bilo u prethodnom periodu. A kad govorimo o spoljnopolitičkim oni su isti danas, sjutra i za četiri godine - punopravno članstvo u EU, kredibilno članstvo u NATO i dobrosusjedski odnosi.

- Izvršna vlast odgovorno i savjesno pristupa ispunjavanju svih zadataka koji Crnu Goru sada već čine pouzdanom NATO saveznicom, a učiniće je prvom narednom EU članicom i uzornim regionalnim akterom u ovom turbulentnom području Zapadnog Balkana, kazao je Krapović.

Dobijanje pozitivnog mišljenja IBAR-a za poglavlja 23. i 24. dali smo zamah da dalje odlučno nastavimo ka EU, maksimalno smo posvećeni održavanju kredibilnog članstva u NATO i ispunjavanju naših ciljeva, zaključio je Krapović, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Đukanović: Crna Gora nema ozbiljan menadžment da uradi domaći zadatak koji joj je zadala Evropa

On je dodao da realizacija naših ciljeva iziskuje da svakog sata, dana, sedmice, mjeseca i godine ostanemo fokusirani i posvećeni, kako bi Crnu Goru smjestili u međunarodne okvire u kojima joj je mjesto, a sve kako bi naši građani osjetili konkretne benefite.

Što se tiče izazova, ministar je istakao da na unutrašnjem planu imamo izvjesnih političkih i institucionalnih poteškoća, jer se prvi put susrećemo sa demokratijom u punom smislu, ali i da te izazove prevazilazimo jer konačno imamo najinkluzivniju izvršnu vlast do sada, a koju podržava skoro dvije trećine parlamenta.

Takođe, Krapović smatra da nismo pošteđeni ni malignih uticaja trećih strana, pogotovu onih koji ne žele vidjeti Crnu Goru u zajednici evropskih naroda, zato EU i NATO moraju ostati fokusirani na Zapadni Balkan jer samo tako možemo suziti manevarski prostor za utucaj ne samo u našoj zemlji nego i u cijelom regionu.

Na kraju izlaganja ministar je posebno apostrofirao da samo institucionalno ojačan i ka Briselu okrenut Zapadni Balkan može pobijediti sve prijetnje i izazove za stabilnost ovog regiona. On je zaključio suštinski važnom konstatacijom - svaki spoljni izazov za Crnu Goru predstavlja spoljni izazov i za NATO. I obrnuto - svaki izazov i prijetnja sa kojim se suočava Alijansa - briga je i Crne Gore, kao i da jačanjem regionalnioh odnosa jedino možemo garantovati sigurnost.

Na panelu je, pored ministra Krapovića, govorio i Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova i ostalih pitanja Zapadnog Balkana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. oktobar 2024 16:31