Dragan Krapović i Don Meken / - MINISTARSTVO ODBRANE
07/11/2023 u 17:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Krapović-Meken: UK nastavlja da podržava reformske procese odbrambenog sistema Crne Gore

Crna Gora nastaviti usklađenost sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, kao i da će ostati posvećeni članstvu u NATO i ispunjavanju prioriteta iz NATO agende

Ministar odbrane Dragan Krapović sastao se danas sa britanskom ambasadorkom Don Meken.

Ministar Krapović je istakao da sastanak predstavlja pokazatelj strateškog savezništva dvije države i nastavak kontinuirane saradnje, kao i međusobnog uvažavanja Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva.

Krapović je kazao da veoma cijeni dugogodišnju podršku koju Ujedinjeno Kraljevstvo pruža u pogledu sprovođenja reformskih procesa u odbrambenom sistemu Crne Gore, u vidu prenošenja iskustava britanske strane u svim segmentima koja su od značaja za dostizanje neophodnih standarda u domenu odbrane.

On je posebno istakao značaj dugogodišnjeg školovanja i usavršavanja crnogorskog kadra na prestižnim vojnim i odbrambenim institucijama u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Takođe je upoznao ambasadorku Meken sa planiranim prioritetima u domenu odbrane za vrijeme njegovog mandata i naglasio da će Crna Gora nastaviti usklađenost sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, kao i da će ostati posvećeni članstvu u NATO i ispunjavanju prioriteta iz NATO agende.

Krapović je izrazio očekivanje da će se i u narednom periodu nastaviti intenzivni bilateralni odnosi, te istakao da će se tokom svog mandata zalagati za intenziviranje aktivnosti na polju odbrambene i vojne saradnje.

Ambasadorka Meken je izrazila zadovoljstvo postignutim nivoom odbrambene saradnje dvije zemlje, te ukazala na spremnost za podršku odbrambenom sistemu Crne Gore. Izrazila je takođe i zadovoljstvo u pogledu posvećenosti i doprinosa Crne Gore kolektivnom sistemu bezbjednosti i istakla da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti da podržava Crnu Goru u oblastima od značaja za unaprjeđenje odbrambenog sistema. Imenovanje izaslanika odbrane Ujedinjenog Kraljevstva na rezidentnoj osnovi, u Podgorici, predstavlja snažnu poruku posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva saradnji sa Crnom Gorom, koja će samim biti intenzivirana u narednom periodu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 20:14