DRAGAN KRAPOVIĆ / - FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE
09/07/2024 u 22:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Krapović: Sa samita ćemo poslati poruku da Ukrajina nije sama

Članice NATO će sa samita u Vašingtonu poslati poruku da Ukrajina neće ostati sama i da će biti izdvojen adekvatan paket pomoći da bi mogla da se bori za teritorijalni integritet i političko jedinstvo, kazao je crnogorski ministar odbrane Dragan Krapović.

On je, u video izjavi uoči početka NATO samita u Vašingtonu, rekao da samit dolazi u momentu koji je ključan za dalju implementaciju odluka koje su već donijete ne nivou Alijanse.

- Vjerujem da će u naredna dva dana lideri donijeti značajne odluke po pitanju budućnosti i transformaciji Alijanse u odnosu na aktuelne bezbjednosne izazove u svijetu, naveo je Krapović.

On je rekao da će velika pažnja biti posvećena transformaciji Alijanse, kao i odvraćanju i odbrani, posebno na istočnoj granici NATO-a.

Prema riječima Krapovića, nezaobilazna tema samita biće ruska invazija na Ukrajinu.

- Mislim da čemo poslati jasnu poruku da Ukrajina neće ostati sama, da će biti izdvojen adekvatan paket da bi mogla da se i dalje bori za svoja prava, za teritorijalni integritet i političko jedinstvo, rekao je Krapović.

Krapović - O‘Brajen: Snažno strateško prijateljstvo Crne Gore i SAD

Pored toga, kako je dodao, biće poslata politička poruka podrške Ukrajini kako bi se shvatilo da Ukrajina neće ostati sama.

Krapović je kazao da će u narednom periodu Crna Gora potvrditi svoj kredibilitet unutar Alijanse doprinosiće kontinuirano NATO agendi i da će izvršavati svoje zadatke onako kako je predviđeno.

On je rekao da, pored angažmana u misijima, ove godine po prvi put Crna Gora izdvaja 2,02 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) za potrebe odbrane i na taj način potvrđuje svoj kredibilitet i investira na pravi način u svoju odbranu.

- Mislim da će i to biti prepoznato na ovom samitu kao veoma povoljna činjenica za Crnu Goru, jer će ući u krug 23 zemlje NATO saveza koje izdvajaju iznad dva odsto BDP-a za potrebe odbrane, kazao je Krapović.

On je rekao da će tema samita biti i pitanje Indo-Pacifika i odnosi sa Evropskom unijom.

- Mislim da je to dobra poruka da je NATO na 75. godišnjicu jači, kompletniji i relevantniji nego ikad u međunarodnim odnosima, rekao je Krapović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 04:15