Dragan Krapović / - SASA MATIC
18/02/2024 u 23:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Krapović za RTS: Crna Gora spremna da unaprijedi vojnu saradnju sa Srbijom

Srbija nije članica NATO-a, ona ima neki svoj neutralni put. Mi poštujemo te odluke i zauzvrat očekujemo da se poštuju odluke Crne Gore, kazao je Krapović

U Briselu je održan sastanak ministara odbrane zemalja članica NATO-a. Glavna tema bila je vojna pomoć za Ukrajinu. Međutim, bilo je riječi i o Zapadnom Balkanu. Ministar odbrane Crne Gore Dragan Krapović kaže za RTS da je zvanična Podgorica spremna da unaprijedi vojnu saradnju sa Srbijom.

Zapadni Balkan važan je za NATO koji podržava rješavanje nesuglasica dijalogom, poručeno je iz Brisela. Posle savezništva u NATO-u i puta ka Evropskoj uniji za Crnu Goru je treći prioritet regionalna saradnja uključujući i odnose sa Srbijom kao prijateljskom zemljom.

To je za RTS u Briselu rekao ministar odbrane Crne Gore Dragan Krapović.

- Srbija nije članica NATO-a, ona ima neki svoj neutralni put. Mi poštujemo te odluke i zauzvrat očekujemo da se poštuju odluke Crne Gore. I s moje strane apsolutno spremnost za produbljivanje i saradnju u više oblasti. To su prije svega vojna medicina, ABHO i neke druge oblasti. I što se toga tiče Srbija kuca na otvorena vrata i postoji apsolutna spremnost - rekao je Krapović.

Zvaničnici NATO-a istakli su značaj održavanja stabilne situacije na Zapadnom Balkanu. Kako su rekli za RTS, Srbija je ključna zemlja za stabilnost regiona. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ističe da je dijalog Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, najbolji put za rješavanje kosovskog pitanja.

- Kao rezultat napada i nasilja koje smo imali prošle godine na Kosovu, NATO je povećao svoje prisustvo. Misija KFOR-a je tu da stvori bezbjedno i sigurno okruženje za sve zajednice. Doveli smo pojačanje od gotovo 1.000 vojnika kako bi mogli da ispunimo i održimo mandat koji smo dobili od Ujedinjenih nacija - rekao je Stoltenberg.

Glavni zaključci sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO-a ipak su vezani za Ukrajinu. Donijeta je odluka o izgradnja fabrike artiljerijske municije u Njemačkoj, otvaranje centra za obuku pilota aviona F-16 u Poljskoj, intenzivna proizvodnja dronova i pojačana isporuka municije ukrajinskoj vojsci.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 22:33