Здравко Кривокапић / - Влада Црне Горе
26/01/2023 u 20:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Krivokapić: Lideri DF-a nisu vjerovali u pobjedu, oni su hajdučka partija koja se snalazi u haosu

Političari da su odgovorni ne bi vodili brigu o svojim ličnim interesima nego o građanima, dodao je Krivokapić

Bivši premijer Zdravko Krivokapić u intervjuu za RTCG kazao je da se posle 30. avgusta, uprkos svemu, desila sloboda, ali i da lideri Demokratskog fronta nijesu vjerovali u pobjedu. Poručio je da je Dritan Abazović nemoralno i nečasno sa Demokratskom partijom socijalista promijenio volju građana, a DF je nazvao hajdučkom partijom koja se samo snalazi u haosu.

- Ako pogledamo dešavanja prije tog datuma i sadašnja dešacvanja, svaki čovjek osjeća nivo slobode. Sloboda se desila i time što jedna partija više nije dominantna, a institucije nam do kraja nijesu slobodne. Jedan od najvećih sloboda u radu naše Vlade što smo u okviru institucija imali i otvorenu i tihu opstukciju, ocijenio je Krivokapić.

On je naveo i da je iskorak demokratije smjenjivost vlasti, a naveo je da ničim nije prekršio sporazum koja su tri lidera potpisali posle izbora. 

- Gospodin Abazović je napravio nešto nemoralno i nečasno jer je sa DPS-om promijenio volju građana. Političari da su odgovorni ne bi vodili brigu o svojim ličnim interesima nego o građanima, dodao je Krivokapić.

Naveo je i da je Vlada neustavna i da su građani prevareni.

- Na sastanku u Beogradu je dogovoreno da SNP štiti DF. To je dogovoreno i to je Joković kazao u jednoj emisiji, dodao je on.

Naveo je i da je od 1996. godine prisluškivan, kao i da ima dokaze za to.

- Obraćao sam se ANB-u, ne znam zašto su me prisluškivali. Postao je tada telefon Erikson i ako okrenete jedan broj, neko vam se tamo javi. Nazvao sam taj broj, javio mi se čovjek kojem sam rekao: 'Samo ti radi svoj posao i dobijaj platu.' Sa telefona moje supruge zvao sam isti broj , a on ne funkcioniše", ispričao je Krivokapić.

Takođe je kazao da je bilo momenata kada je njegov telefon imao "nevjerovatnu frekvenciju i pojačanu toplotu".

Krivokapić je istakao da se Crna Gora mora okrenuti građanima i da oni treba da su na prvom mjestu.

On je naveo da ga Milojko Spajić i Jakov Milatović nisu izdali i da su ga zvali i nakon pada vlade.

. Nadam se da će njihov pokret preporoditi Crnu Goru. Sa njima sam sarađivao na mnogim važnim projektima, kao što je program Evropa sad, rekao je on.

Krivokapić je istakao da je moguća i saradnja Demohrišćanske partije i Evrope sad.  On je naveo i da je najbolje rješenje ekspertska vlada u ovom prelaznom periodu.

On je istakao i da je Ratko Mitrović dokazani profesor i da ima izuzetnu biografiju.

- Kada sastavljate tim, vi vodite računa da je dobra kompozicija. Jedini ministar koji nije bio moj izbor je Sergej Sekulović, on je bio izbor Abazovića, istakao je on.

Naglasio je da je i ministarstvo odbrane prodisalo sa Oliverom Injac. Krivokapić je naveo i da se SNP naljutio jer nisu dobili tri pozicije.

- Oni zbog tri čovjeka pričaju o rušenju vlade, posle postavljaju 1000 ljudi. Ako CG želimo da ispravimo i da dovedemo na pravi put, moramo da najkvalitetnije ljude postavimo na odgovarajuća mjesta. Najvažnije je da dođui najkompetentniji, a ne najlojalniji, dodao je on.

Upitan za nelegalnu eksploataciju šljunka, Krivokapić je naveo da su Dritan Abazović i direktor Uprave policije najodogorniji što se taj problem nije riješio ranije.

- Imate još goru mafiju od ove koja se bavi sa šljunkom, to je šumarska mafija. Došlo je do te mjere da je bogata država koja ima resurse koji se sve više smanjuju, napomenuo je on.

Krivokapić je kazao da se ne kaje za odluke koje je donosio, te naveo da su na osnovu očekivanja građana, trebali više da urade.

- Partijama ne odgovara da neko ko je anoniman dođe i bude bolji i donosi odluke bolje od njih. To je problem, dodao je.

Krivokapić je naveo da ima hipotezu da će Đukanović da pobijedi na izborima jer će DF kandidovati svoga kandidata.

- Igra se igra, DPS će dati dovoljno kandidatu DF da ode u drugi krug. Igra se igra protiv Evrope sad. U politici imamo kulturu rijalitija koju su uveli pojedini lideri, dodao je on.

Krivokapić je naveo da su građani kaznili preletače koji su promijenili izbornu volju. Naveo je i da su pojedini Miodraga Lekića blefirali obećavajući da će biti mandatar.

On je kazao i da je u vrlo dobrim relacijama sa Demokratama i dodao da su oni imali perspektivu.

- Problem partija što su zatvorene i što ne daju da u njihovo jezgro uđu najbolji, ocijenio je on.

Krivokapić je naveo da je blažeopočivši mitropolit Amfilohije u njega imao povjerenja, a naveo je i da je napisao u knjizi šta se događalo u Patrijaršiji kada je trebao da potpiše Temeljni ugovor.

- Nisam pošao u Beograd da potpišem ugovor, nisam htio da štetim svojoj Crkvi. Mi smo pošli da prenesemo želju naroda da je za funkciju mitropolita najdostojniji Joanikije i da definišemo datum potpisivanja ugovora. Sve ostalo je igra poslanika DF-a, određenih struktura iz Srbije, a i episkopa koji nisu voljeli mitropolita Amfilohija, objasnio je on.

Krivokapić priprema memoare, a kazao je da izdavačke kuće u Srbiji ne žele da prihvate njegovo štivo.

- Želio sam da to bude regionalna priča, jer se tiče regiona i učešča u nekim procesima, dodao je bivši premijer.

Ispričao je da je pred izbore koji su održani 30. avgusta dobio poziv da dođe u manastir Stanjevići da se vidi sa mitropolitom.

- Mene je vozio Mitrović, a nakon što smo stigli došao je i mitropolit koji je bio umoran. Posle tri minuta došli su trojica lidera Mandić, Joković i Bato Carević. Nisam ih očekivao. Nakon kurtoazne priče, kreće njihov stav, mi treba da izađemo dva sata ranije i da proglasimo pobjedu na izborima jer se spremaju prevare. Mitropolt je bio u šoku i kazao da nećemo prolivati bratsku krv. Ja sam im kazao da mi sigurno pobjeđujemo i pitao njih odakle im informacija da se spremaju prevare. Lideri bili vidno iznervirani. Mitropolitu sam rekao da ode da glasa i da u 17 sati 30. avgusta ode u Hram. Lideri su potom napustili sastanak. To vam je politiička priča Crne Gore, lideri DF nisu vjerovali u pobjedu, oni su hajdučka partija koja se snalazi u haosu. Ne bih volio da u izbornu trku uđu Mandić i Đukanović. Ambasadori su mi govorili da su DF i DPS dva lica istog novčića, zaključio je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 03:50