Здравко Кривокапић / - PC
07/12/2021 u 11:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић: Мафија је сада јача од полиције

Репортеру ДW каже да је његова Влада, формирана након три деценије режима Демократске партије социјалиста, утврдила „нулту толеранцију на корупцију“

Премијер Здравко Кривокапић је најавио немилосрдну борбу против корупције у Црној Гори. Али, у тој земљи се настављају три деценије чекања на правду. Репортер Дојче велеа  Миодраг Шорић провео је један дан са премијером.

Кривокапић је професор машинског инжењерства и велики вјерник Српске православне цркве. Важи за непоткупљивог човјека, али то није никаква гаранција у политици, дисциплини која нити је егзактна наука, нити је вјера.

Репортеру ДW каже да је његова Влада, формирана након три деценије режима Демократске партије социјалиста, утврдила „нулту толеранцију на корупцију“.

Колико то што је утврђено у подгоричким кабинетима мало вриједи, види се већ овог јутра кад премијер обилази корито Мораче. На једном мјесту камиони миле, ту се ваде пјесак и шљунак. И то иако је то овдје забрањено већ двије године.

Радници се праве луди. А и полиција, каже Кривокапић, стоји двестотинак метара даље и не предузима ништа.

 - Мафија је сада јача од полиције - каже премијер.

Чудновата изјава за човјека који би требало да је најмоћнија политичка фигура у земљи. Али, не само да Кривокапић нема стабилну већину у парламенту, него је и читава држава прожета кадровима које су годинама сијали Социјалисти Мила Ђукановића.

То одлично зна Вања Ћаловић из невладине организације МАНС. Она је на основу докумената из пореских оаза утврдила како се Ђукановићев клан богати. Ћаловић непрестано добија пријетње смрћу.

- Тридесет година људи чекају на правду, и још се чека, на било шта што доноси осјећај правде - каже она за ДW.

Пауза за молитву

Кривокапић је поново на задњем сједишту аутомобила, иде ауто-путем који граде Кинези и који је увалио Црну Гору у дужничке неприлике. Каже, сваки пут кад је овдје, распита се где су кинески радници. И увијек му кажу да су на некој паузи.

Као и многи, Кривокапић сумња да Кинези наплаћују рад који се не обавља, да су увезани са домаћим мутним фирмама.

 -  Зачуђујуће је што је овај ауто-пут од четрдесет километара најскупљи пут у Европи тренутно - додаје премијер.

Кривокапић – приоритет је борба против корупције

Моћ старог режима круни се споро. У недјељу је ДПС изгубила власт у Мојковцу, али, уз губитке, одбранила Цетиње. Перверзну ситуацију у владајућој већини у црногорском парламенту Ђукановић користи да покрене гласање о неповјерењу Кривокапићу.

Бивши премијер из редова ДПС Душко Марковић каже за ДW да су нове власти увеле реторику подјела, да вербално газе политичку конкуренцију. „Црна Гора још никада није била тако подијељена у њеној историји“, оптужује Марковић.

Кривокапић томе противријечи – после молитве у манастиру Морача, где иде усред радног дана. Онда, у разговору са монасима, прича колико је тешко покренути ствари с мртве тачке.

 - Свако очекује – одмах. У том сукобу могућности и жеља, ви имате мали простор, а то нико не схвата. И боље вам је да искористите тај мали простор него да правите револуцију - наводи он.

Подршка Српске православне цркве је једино што је извјесно у политичком животу овог новајлије. Митрополит Јоаникије за ДW каже да посао није лак, јер да су три деценије корупције и свакојаких зала толико искварили друштво. Ако се ништа не предузме, друштво више неће знати „шта је добро, а шта је лоше“.

Мирније је било без политике

Последњи састанак који Кривокапић данас има показује колико су ствари у Подгорици извитоперене. Као премијер иде да се састане са судијама, каже им да би било паметно уништити кокаин заплијењен у недавној рацији како опет не би доспио на црно тржиште.

Судије пак одлучују да се сав кокаин задржи као доказни материјал. И упозоравају премијера да се не петља у судску власт.

Али, шта ако премијер не може да се ослони на независно правосуђе? Ако су и судије дио старог система?

И да ли се Кривокапић плаши за свој живот, уколико истраје у овоме што покушава? „Од малена сам учио да ни влас са главе човјеку не фали без Божије воље. И ја у то дубоко вјерујем.“

Дан премијера се завршава у породичном дому, уз супругу, дјецу и унуке. Кажу, супрузи је било драже док је Здравко Кривокапић био само професор, далеко од политике. Било је некако мирније.

Али, он би да настави борбу. Да докаже да нека власт на Балкану може да буде непоткупљива. Исход је још неизвјестан.

(Дојче веле)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 22:04