Здравко Кривокапић / - фото: ПРИНТСКРИН
22/09/2021 u 21:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић на Баjденовом самиту: Црна Гора прати глобални циљ, 70 одсто вакцинисаних до jесени 2022.

Увjеравам вас да ће Црна Гора, у складу са своjим могућностима, наставити да буде поуздан партнер у синергетском дjеловању у имплементациjи закључака овог Самита, казао jе у обраћању премиjер Кривокапић

Предсjедник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић, на позив америчког предсjедника Џоа Баjдена, учествовао jе на глобалном онлаjн самиту  посвећеном борби против Ковид-а, на маргинама Генералне скупштине УН. Самит jе био прилика да се потврде глобални напори од стране мултилатералних, националних и глобалних фондова и њихова неподиjељена спремност да пруже финасиjску, експертску и техничку подршку у циљу окончања пандемиjе Ковид-19.

Премиjер Кривокапић jе у видео поруци, у име Владе Црне Горе, захвалио предсjеднику Баjдену на правовременоj, глобалноj инициjативи САД-а усмjереноj на окончање пандемиjе.

– Пандемиjа Ковид-19, ставила jе пред изузетан тест наше здравствене системе, ланце снабдиjевања медицинском опремом и љековима, напосљетку и демократиjу. Истовремено, jош jедном jе потврдила важност међудржавне солидарности, регионалне сарадње и савезништава коjима припадамо у суочавању са глобалним изазовима.

У борби против економских и здравствених посљедица пандемиjе, потребне су нам двосмjерне улице. Црна Гора jе то на вриjеме разумjела, због чега jе, не само примала, већ и упућивала помоћ другим државама.

Задовољство ми jе казати да на националном нивоу, предузимамо кораке из сва три сегмента коjи су тема Самита, кроз вакцинациjу становништва, побољшање квалитета живота и већа улагања у здравствену инфраструктуру. У овом тренутку, у Цноj Гори jе вакцинисано 41,7 одсто пунољетних грађана. У том смислу, задовољство ми jе потврдити да ћемо на националном нивоу успjети да испратимо оно што jе и глобални циљ овог Самита – 70 одсто вакцинисане свjетске популациjе, до септембра 2022. године.

Увjеравам вас да ће Црна Гора, у складу са своjим могућностима, наставити да буде поуздан партнер у синергетском дjеловању у имплементациjи закључака овог Самита –казао jе у обраћању премиjер Кривокапић.

Виртуелном самиту, поред домаћина предсjедника САД-а Џоа Баjдена, присуствовали су, између осталих, генерални секретар Уjедињених нациjа Антонио Гутереш, генерални директор Свjетске здравствене организациjе Тедрос Адханом Гебреjесус, предсjедница Европске комисиjе Урсула фон дер Лаjен, британски премиjер Борис Џонсон, премиjер Канаде Џастин Трудо и потпредсjедница САД-а Камала Харис.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:00