Здравко Кривокапић / - BOJANA CUPIC
21/09/2021 u 20:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић пристао на реконструкцију Владе - три потпредсједника, нови министри, Абазовић на свом мјесту

Политички субјекти који конституишу власт и Влада ЦГ стављају мораторијум на сва питања која немају широки друштвени консензус и дубоко дијеле црногорско друштво, навео је премијер

Предсједник Владе Здравко Кривокапић пристао је на реконструкцију Владе, која ће се, како је истакао базирати на споразуму из септембра прошле године. Премијер је саопштио да ће у новој Влади бити три потпредсједника, да ће вицепремијер Дритан Абазовић остати на свом мјесту, те да ће ресори бити подијељени у зависности од договора са парламентатном већином.

Навео је и да конституенте нове власти треба оснажити учешћем представника партија националних мањина.

Његово саопштење преносимо у цјелости.

„Споразум носиоца 3 изборне листе од 8.9.2020. је полазна основа за јачање политичке стабилности и убрзање реформског процеса.

Реконструкција Владе, на претходно дефинисаним основама, подразумијева чињеницу да се наредни парламентарни избори неће одржати прије редовног рока - односно 2024. године.

За ово вријеме Влада и скупштинска већина ће убрзано радити на приступању Црне Горе Европској Унији, као и на осталим планираним реформама на јачању економског просперитета и правне сигурности грађана.

Политички субјекти који конституишу власт и Влада ЦГ стављају мораторијум на сва питања која немају широки друштвени консензус и дубоко дијеле црногорско друштво.

Након избора тужилачког савјета и реконструкције Владе, Скупштина ЦГ приоритетно ће размотрити све законске акте који су у процедури предложени од стране Владе.

Владавина права и борба против организованог криминала и корупције су кључни задатак све три гране власти.

Конституенте нове власти треба оснажити учешћем представника партија националних мањина.

Унапредјење рада Владе и Скупштине ЦГ кроз њихов уставни однос обезбиједиће се реконструкцијом Владе на следећим принципима:

1. Предсједник Владе одлучује о томе који су министри резултатима у протеклом периоду одговорили изазовима ресора које покривају.

2. Влада ће имати три потпредсједника. Актуелни потпредсједник ће бити први потпредсједник Владе, а сви потпредсједници уједно и ресорни министри. Предлагање потпредсједника је аутономно право предсједника Владе.

3. Ресори који су се показали као обимни са аспекта њихове функционалности биће подијељени сагласно договору предсједника Владе и парламентарне већине.

4. Приликом формирања нових ресора водиће се рачуна да исти буду у функцији што бржег остваривања европске агенде Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 11:36