Премијер Здравко Кривокапић / - фото: ГОВ.МЕ
23/07/2021 u 09:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић: Рачунам да ћу бити премиjер до 2024. године

Он jе у изјави казао да jе искључиво привреда оно што интересуjе његов кабинет

Црногорски премиjер Здравко Кривокапић рекао jе да рачуна да ће на позициjи предсjедника Владе Црне Горе остати до 2024. године.

Он jе у интервjуу за ББЦ на спрском казао да jе искључиво привреда оно што интересуjе његов кабинет.

– Ми смо до jула остварили импозантан резултат, смањили пад за девет одсто - то jе наjбољи резултат у Европи, али ми се не такмичимо у томе шта jе наjважниjе у Европи, већ како грађани живе – рекао jе премиjер.

Због потпуног изостанка прихода од туризма у 2020. години, jер jе претходна влада држала границе затвореним за регионалне туристе током наjвећег диjела љета, нова влада одмах на почетку прибjегла jе задуживању што премиjер описуjе као обезбjеђивање сигурности и резерви за евентуалне поремећаjе.

– Постоjала jе фама у народу да, ако дође до смjене власти, неће бити плата и пензиjа. Основни задатак ове владе био jе да обезбиjеди сигурност и ми смо у томе успjели - иако су економски параметри показали да треба смањити плате и пензиjе, ми ниjесмо то урадили – рекао jе он. 

Због политичке кризе и сада jе неjасно како ће се надаље управљати и финансиjама и проjектима - без скупштинске већине, влада не може да доноси кључне одлуке иако премиjер тврди да има план до краjа мандата.

– Имамо таблу на коjоj смо нацртали како Црна Гора треба да изгледа 2024. године - инфраструктурно премрежена путевима, можда и кроз завршетак jош jедне дионице ауто-пута, критичног пута за Сараjево, реализациjе Jадранско-jонске магистрале. Велики потенциjал Црне Горе jе и афирмациjа контеjнерског транспорта из Луке Бар и то би дало економску исплативост путева – каже Кривокапић и додаjе да очекуjе и велика улагања у енергетски сектор.

Иако jе Кривокапић наjављивао побољшање односа са Београдом, коjи су бар у jавном пољу били нарушени у вриjеме владе Демократске партиjе социjалиста (ДПС) Мила Ђукановића, десило се управо супротно.

– Jа ниjесам неприjатељ било кога, а посебно не могу бити неприjатељ Србиjе. У политичком смислу, дешаваjу се чудне релациjе, посебно откад jе протеран амбасадор (Владимир) Божовић, а од ове владе се очекивало да уради нешто по том питању док ми само желимо да примjењуjемо закон jер jе у историjи било само два случаjа враћања амбасадора после протеривања –рекао jе Кривокапић.

Кривокапић односе са Србиjом описуjе као покушаj вођења "хладног рата".

– Хладни рат суштински не постоjи већ jе то однос политике коjи се пресликава на друге субjекте. Београд изричито подржава Демократски фронт и тако доказуjе да њима нису битни они коjи се заиста налазе на власти него они коjи су проjектовани као наjбољи представници српског народа у Црноj Гори–, рекао jе премиjер.

Када српски министар полициjе Александар Вулин каже да jе задатак ове генерациjе политичара да обjедини све Србе гдjе год да живе у –српски свет–, црногорски премиjер узвратиће да та идеjа ниjе на дневном реду.

– Ми треба да гледамо како ће наша будућност да буде свjетлиjа, а ако се стално будемо диjелили по томе ко jе већи Србин или Црногорац, гдjе jе српски свет, како он изгледа, провешћемо превише времена у надгорњавању, а занемарићемо основне проблеме. Владе Србиjе и Црне Горе онда треба да буду пуне историчара, а не експерата, какву jа водим – казао jе он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 09:11