/ фото: САША МАТИЋ
07/04/2022 u 19:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић са Ескобаром: Обарање експертске Владе је политичка и институционална криза

На састанку је размотрена актуелна ситуација на западном Балкану и констатована могућност преливања украјинске кризе на овај регион

Првог дана посјете Грчкој, гдје борави поводом учешћа на Економском форуму у Делфима, на маргинама скупа, предсједник Владе Здравко Кривокапић састао се са замјеником помоћника државног секретара САД и специјалним изаслаником САД за западни Балкан Габријелом Ескобаром. На састанку је размотрена актуелна ситуација на западном Балкану и констатована могућност преливања украјинске кризе на овај регион.

Говорећи о унутрашњој политичкој ситуацији, Кривокапић је нагласио да је она неодржива и изразио сумњу у могућност формирања мањинске Владе, јер би је чинили идеолошки различите партије. Формирање такве Владе, како је казао, било би кршење народне воље јасно изражене на протеклим изборима и увело би Црну Гору у немире.

- Због тог неприродног споразума, сви етички принципи су сломљени, а кад нема принципа, онда је све дозвољено, објаснио је Кривокапић. Резултат обарања експертске Владе, рекао је премијер, је политичка и институционална криза, додајући да тренутак пада Владе није случајан већ се десио након усвајања Буџета, програма ''Европа сад'' и, најважније, након прве самосталне запљене кокаина. Говорећи о украјинској кризи, премијер је казао да су избори у Беранама јасно показали да се и та трагедија користи за јачање позиција корумпираних и профитерско националистичких снага. Осим тога поново је на сцени био три деценије уобичајени манир политичке сцене, а  то је највјероватнија куповина гласова у Улцињу- наводи се у саопштењу.

Он је нагласио да је једино демократско и часно решење актуелне кризе расписивање избора, указујући на младе снаге за које се нада да ће, уласком у политику, вратити етику у политику.

Као експертски министри, они су показали да имају знање и жар да мијењају ствари, а до правих промјена, како тврди, долази се, на првом мјесту, кроз економске реформе које подижу стандард грађана.

Једино тако могуће је надвладати политичаре које се везују  за ’90- те године 20. вијека.

Ескобар је снажно подржао напоре које Влада Црне Горе улаже у борбу против корупције, додајући да је Црна Гора битан партнер НАТО-а и да вјерује да ће наша држава и даље дијелити вриједности на којима почива савремена цивилизација.

С тим у вези, он је нагласио да је битно што Црна Гора подржава украјински народ и да вјерује да ће одлука о пуним санкцијама против Русије бити ускоро донесена.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 19:01