/ Скупштина Црне Горе
29/10/2021 u 14:46 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Кривокапић: Маске ће спасти брзо; Коњевић: Са вама се тешко сарађује, то знају ваши сарадници

Иван Брајовић питао је премијера да ли је спреман за оставку, а Кривокапић је казао да је то пуста жеља Брајовића

Предсједник Владе Здравко Кривокапић одговара данас у парламенту на питања представника посланичких клубова. Предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић отворио је сједницу. Премијер је казао да не постоје сазнања која се могу доказати да у УП постоје људи који су блискј криминалној групи Вељка Беливука. Казао је поводом питања његове оставке, да је то пуста жеља опозиције. Кривокапић је истакао да имамо судије и тужиоце који не испуњавају критеријуме, али су постали то што јесу. Сједница се наставља у понедељак у 12 часова, а на питања одговара министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић.

- Током Друге - посебне сједнице,  на питања посланика одговараће предсједник Владе Црне Горе. Такође, на сједници ће, у дијелу посвећеном посланичким питањима, а у вези са одређеном темом “Кадровска политика и реформе у МФСС“, предсједници, односно овлашћени представници клубова посланика, постављати питања министру финансија и социјалног старања Милојку Спајићу- саопштено је из Скупштине.

image
Алекса Бечић

ПИТАЊА И ТОК СЈЕДНИЦЕ УЖИВО:

Представника коалиције Демократа и Демоса, Бориса Богдановића, интересује ко је наредио скидање забране уласка у Црну Гору Вељку Беливуку и Марку Миљковићу и да ли то има везе са планираним активностима организатора неуспјешног парламентарног пуча.

- Вељко Беливук су очигледно двије ријечи које сви не смију изговорити у Црној Гори. Замислите да лице са тим именом може слободно да уће у Црну Гору и под будним оком безбједносних служби убија и касапи по Црној Гори... Не плашимо их се, све ћемо учинити да исправимо злодјела бившег режима, помјерит се нећемо па макар нас пронашли у локвама крви - навео је Богдановић.

image
Борис Богдановић

Кривокапић је казао да треба да се запитају зашто је случај Беливука толико значајан, те да мјера забрана уласка у Црну Гору Беливуку и Миљковићу укинута је 28.12.2020. године и да је тада држао Управу полиције менаџмент који је држао искључиво ДПС.

- Тада се десило да једним кликом, како су казали испитани, промјени статус лица. Замислите шта је то, да ли је то хајдучија. Два службеника су указивала на усмени налог одређених старјешина Управе полиције. Постоје бројне кривичне пријаве које су поднијете тужилаштву, а нису мрднуле са мртве тачке. Не постоје сазнања која се могу доказати да у УП постоје људи који су блиски овој криминалној групи, само се може правити претпоставка. Тужилаштво нема капацитета да то уради, али се надам да ће привести правди овај случај- истакао је Кривокапић.

image
Здравко Кривокапић

Навео је да је, поводом случаја прислушкивања Специјалног државног тужилаштва, прислушни уређај постављен 2017. године.

Предсједник Владе поручио је да је претходна власт поставила такве бетонске ограде да је требало, не три мјесеца, него много више да би се нешто промијенило у Управи полиције. Он је казао и да директор АНБ-а Дејан Вукшић није знао ништа о укидању забране уласка у Црну Гору за Беливука и Миљковића.

- Комуникација, координација, размијена информација, то је нешто што је свуда у свијету природно. Зар је могуће да су у једној држави информације ишле на три нивоа. Један мафијашки, други политички близак и трећи, који је ишао  једино у правом смјеру. То је била представа Црне Горе. И причате овдје да овај дио народа који је гласао и промијенио власт није направио заокрет. Не постоје сазнања која се могу доказати за вашу тврдњу да у Управи полиције постоје људи који су блиски овој криминалној групи. Ту се може само правити претпоставка. Надам се да ће Тужилаштво, које вјероватно у овом тренутку нема капацитета да то уради, напокон привести правди и овај случај- саопштио је премијер Кривокапић.

image
Јевто Ераковић

Посланик Јевто Ераковић, у име Клуба Демократске партије социјалиста и Либералне партије, питао је премијера да ли осјећа одговорност за катастрофалне резултате, као предсједник Савјета за одстрањивање и искорјењивање заразне болести изазване коронавирусом.

- Да ли ћете због тога поднијети оставку, или опет сматрате да је за то неко други одговоран. На читавој планети сте једини предсједник националног тијела за борбу против вируса корона, а који није вакцинисам. Да ли ћете поднијети оставку- питао је Ераковић наводећи низ критика поводом здравствене ситуације.

Премијер је одговорио да ово што Ераковић прича нема никаквог утемељења.

- Играте се са подацима. Црна Гора улаже максималне напоре и прати врло добро процес епидемије. Обмањујете народ. Да ли сте се сјетили да народ никада није заборавио афере, а ваш тридесетогодишњи рад сваке године прати по једна афера. Видите трн у оку брата свога - нагласио је Кривокапић.

Ераковић је казао да ће умјесто бајки и псоловица говорити о конкретним стварима.

- Ви сте бољи политичар него љекар, добро се смијте јер ћете се брзо смијати тамо гдје треба- поручио је премијер Ераковићу.

image
Бранко Радуловић

Шеф посланичког клуба Демократски фронт – Покрет за промјене, Бранко Радуловић, питао је Кривокапића да ли је спреман да се, по било коју цијену, заустави процес даље деградације и назадовање у интеграцијама. Он је казао да вјерује да Кривокапић зан да је ово стање неиздрживо.

Истакао је да му је доста више црногорског лицемјерја, превртљивости и лажног морала. Истакао је да се Дритан Абазовић трудио, али да су требали више јер је то мала рука, и да су требали више заједно јуначки, црногорски са петљом и визијом да реформишу АНБ и УП. Истакао је да треба више новца да се да за здравље.

- Да почнемо да комуницирамо на демократским основама, да се саберемо око изградње безбједне, демократске, просперитетне и европске Црне Горе, да преузмемо одговорност за остварење тог историјског циља, да искрено позовемо да нам у томе помогну мањинске партије, без којих нема ни Црне Горе- навео је Радуловић.

Сматра да је мало слободних и професионалних медија, те да треба признати да нема будућности Жељезаре.

image
Здравко Кривокапић

- Размотрићу сваку иницијативу за унапређење рада Владе и изразио сам жељу да дио реконструисане Валде буду и представници мањинских странака. Позивам да што прије се изгласа Тужилачки савјет јер је предуслов за рјешавње стања у правосуђу. Ми желимо да покренемо овај процес онако како су жељели грађани Црне Горе, а грађани су жељели да послије промјена та власт траје до сљедећих избора и то је нешто што сви треба да имамо на уму. Сви они који би се опредијелили за прелазну или мањинску Владу они су директни саучесници са свим оним што је претходни режим одрадио. Сви који би се опредијелили за такву авантуру желим им политичку срећу, али сигурно то грађани ЦГ не би прихватили.- одговорио је премијер.

Радуловић је казао да је ово пут из лудила у рацио.

- Од деведесетих сам се борио бротив сваког великог национализма, али највише ме боли црногорски великонационализам. Морамо да смо стуб који обједињава све - нагласио је Радуловић.

image
Иван Барјовић

Предсједник Клуба посланика Социјалдемократа Иван Брајовић оцјењује да се држава налази у најтежој ситуацији по свим питањима, наводећи да су ванредни парламентарни избори најисправније и најпоштеније рјешење.

- Један корак ка том путу зависи само од Вас. Јесте ли спремни да поднесете оставку. Овако даље не иде. Незаконито сте изабрали директора АНБ-а и УП. Ваша одговорност је највећа. Једни сте примјер у Европи који није вакцинисан- навео је Брајовић у посланичком питању Кривокапићу.

Премијер је казао да је питање о подношењу оставе Брајовићева пуста жеља. Брајовић је навео да премијер прича данас бајке.

- Није мој проблем што се у 63-ој години препознати у јавности први пут. За "Лименку" сте одговорни таман толико колико и ја- нагласио је Брајовић, поред осталог.

image
Драган Ивановић

Предсједник посланичког Клуба СНП ЦГ Драган Ивановић навео је да за неких тридесет ће година од како је Влада на чијем је Кривокапић челу добила повјерење овог Парламента, а самим тим и Здравко постао премијер.

- Подаци којима располажем показују да на крају септембра мјесеца ове године Црна Гора има 54.000 незапослених, што је 11.500 више него у истом периоду прошле године. Зато стопа незапослености у овом тренутку износи 23,26 одсто, а прије годину је износила 18,29 одсто- навео је Ивановић.

Премијер је навео да је 2022. година, година реформи, те да има један дио, а то је капитални буџет који ће сигурно бити најмање 450 милиона еура. Сматра да је горући проблем "Вектра Јакић", те да су имали три заинтересована инвеститотра, али да увијек се има блокада која је везана за шумску мафију. 

- Привредни суд је један од најгорих, он је легло корупције- нагласио је Кривокапић.

image
Ервин Ибрахимовић

Ервин Ибрахимовић, Бошњачка странбка, питао је премијера како оцјењујете и коментаришете оцјене из посљедњег извјештаја Европске комисије, а односе се на кадровску политику  Владе, у претходних годину дана, као и оцјене у погледу имплементације мањинских права, које се такође налазе у Извјештају.

- Ваш експерт (Лепосавић) вас је довео до тога да се посвађате са цијелим свијетом када је казао да не признаје геноцит у Среберници- казао је Ибрахимовић.

Премијер је навео да 30. августа прошле године ако се ништа није десило, десила се слобода. Казао је да нема реваншизам према никоме.

image
Суада Зороњић 

Посланица коалиције Црно на бијело Суада Зороњић питала је Кривокапића да ли му је прихватљиво да изгласавање Тужилачког савјета буде условљено договором о реконструкцији Владе.

- Сматрам да не можемо повезивати доношење одлуке о фомирању Тужилачког савјет са реконструкцијом Владе. Јуче сам обишао Врховни суд. Постоји организована криминална група која већ три године скоро у притвору, за три мјесеца може да изађе на слободу јер нико из правосуђа није се усудио да обавља своју активност. Имамо судије и тужиоце који не испуњавају критеријуме, али су постали то што јесу. Зато је формирање Тужилачког и Судског савјета активност број један, иначе смо сви у проблему. Вријеме је већ прошло, нема шта да се чека - навео је Кривокапић.

image
Рашко Коњевић

Представник Социјалдемократске партије и Албанске коалиције Једногласно, Рашко Коњевић, питао је премијера да ли осјећа одговорност, као најодговорнија политичка личност у држави, због чињенице да је Црна Гора добила најгори годишњи извјештај Европске комисије.

- Посебно у свијетлу чињенице да имамо блокаду све три гране власти, као и да ни након годину није покренут било какав дијалог власти и опозиције за деблокаду стања у правосуђу, што је један од кључни узрока заустављања нашег европског пута- навео је Коњевић.

Казао је да ће предсједник Владе, ако је добро разумио, наредне дане ићи у посјету Београду и "као борац против корупције имати посјету на високом државном нивоу, па очекује да ће издејствовати изручење Светозара Маровића".

- Ви сте осјетљиви када вас неко позове на било коју врсту одговорности- казао је Коњевић након чега је цитирао негативне оцјене из Извјештаја Европске Комисије.

Кривокапић је казао да има још једном изазов да Коњевића именује за свог савјетника за међународне односе.

- Да ли неко осјећа одговорноси и зашто је Маровић отишао за Београд, питајте оне који су ваши саборци- навео је Кривокапић.

Коњевић је казао да је са Кривокапићем тешко сарађивати.

- Ваши сарадници најоље то знају. Један мјесец поштовање, други оптужбе за највећа кривична дјела. Једном сте ми нудили да будем у вашој партији... Велики број ваших савјетника и министара најчешће долази у политичке конфликте са вама. Ви сте једини премијер којем се дешава да вам министар МУП-а каже да сте јавно давали незаконита упутства - нагласио је Коњевић.

image
Здравко Кривокапић

Навео је и да је стекао утисак да Кривокапић избјегава тему око Светозара Маровића.

- Увреда је и за вас и Црну Гору, да будете у Београду а да знате да лице кога ваши државни органи потражују ради затворске казне слободно се шета Београдом. Из Србије треба да се вратите са јасним одговором зашто не поштује Србија међународне договоре и обавезе- појаснио је Коњевић.

Кривокапић је казао да ће све урадити да правда буде задовољена.

- Драги грађани чули сте све, маске ће спасти до краја врло брзо. Црној Гори не требају политике које немају програмски садржај- закључио је премијер.

Коњевић је додао, поред осталог, да само још треба да уради да ово институционално лудило буде имало свој крешендо.

image
Алекса Бечић
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:01