Кривокапић  / Фото: Иван Петровић Ипе
05/06/2021 u 10:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић: Све што ЦГ ради у оквиру НАТО агенде јача њену позицију ка ЕУ

Премијер поводом годишњице чланства у Алијанси оцијенио да је на тај начин испуњен један од најважнијих приоритета државе

Интеграција у Европску унији (ЕУ) и чланство у НАТО један је исти пут на коме се тежи идентичним вриједностима – демократији, људским правима, индивидуалним слободама, владавини права, оцијенио је премијер Здравко Kривокапић.

Он је казао да је Црна Гора стабилна, поуздана и посвећена чланица НАТО-а и да наставља своје учешће у мисији KФОР на Kосову.

Kривокапић је, поводом четврте годишњице чланства Црне Горе у Алијанси, оцијенио да је на тај начин испуњен један од најважнијих спољнополитичких приоритета државе и трајно осигурано њено мјесто у евроатлантској породици држава.

Он је подсјетио да су се Влада на чијем је челу, као и политичке партије које чине парламентарну већину, већ на почетку мандата обавезале да ће наставити да јачају допринос Црне Горе НАТО-у.

Kривокапић је рекао да су на тај начин жељели да покажу да непоколебљиво остају привржени Алијанси, и европским стремљењима.

Он је рекао да је увјерен да је све оно што Црна Гора ради у оквиру НАТО агенде, јача њену позицију и олакшава пут ка ЕУ што је потврђено и искуством неких чланица ЕУ.

- Интеграцију у ЕУ и чланство у НАТО видим као „један исти пут“ на ком се тежи идентичним вриједностима – демократији, људским правима, индивидуалним слободама, владавини права - навео је Kривокапић.

Он је казао да се Црна Гора опређелила за те вриједности јер су оне мјера бољег и квалитетнијег живота и једина водиља ка свјетлијој будућности.

Kривокапић је оцијенио да је Црна Гора стабилна, поуздана и посвећена чланица НАТО-а и да активно учествује у спровођењу политика Алијансе, у жељи да допринесе миру и стабилности у региону, Европи, али и глобално.

- Црна Гора наставља своје учешће у мисији KФОР на Kосову. Нашим ангажовањем настојимо да омогућимо безбједно окружење и слободу кретања за све људе на Kосову, у складу са резолуцијом Уједињених нација 1244, која дефинише мандат НАТО-а - нагласио је Kривокапић.

Он је подсјетио да су представници црногорске Војске ангажовани у оквиру НАТО присуства у Летонији, као дио напора да се унаприједи сигурност евроатлантског простора.

Kривокапић је рекао да је након десет година успјешног учешћа, Црна Гора прошле године завршила свој ангажман у Авганистану.

Он је казао да је планирамо да ускоро буде упућен и први припадника Војске Црне Горе у НАТО Мисију у Ираку.

- Све ово су начини на које Црна Гора доприноси глобалним напорима за јачање мира и стабилности. Kао и прилика да наши војници, раме уз раме са савезницима и партнерима, кроз заједничке активности и вјежбе, унапређују своју спремност и способности - сматра Kривокапић.

Према његовим ријечима, у условима пандемије ЦОВИД-а, Црна Гора је на прави начин осјетила значај и снагу солидарности и јединства.

- Многе савезнице су нам пружиле подршку и донирале неопходну медицинску помоћ и опрему. Једну од највреднијих донација опредијелио је НАТО у вриједности од 800 хиљада еура - навео је Kривокапић.

Он је казао да ће дио тих средстава бити искоришћен за набавку магнетне резонанце и рентген апарата за Општу болницу у Беранама, чиме ће грађанима на сјеверу бити омогућена бржа и квалитетнија медицинска помоћ.

Kривокапић је рекао да је Црна Гора захвална савезницама Италији и Грчкој које у протекле три године штите црногорско небо, чинећи Црну Гору безбједнијом.

- Да је Црна Гора сигурна и стабилна важна је порука за све наше грађане, за оне који намјеравају да је посјете, или овђе инвестирају и започну бизнис. Сви напори Владе коју представљам су усмјерени ка том циљу - поручио је Kривокапић.

Он је оцијенио да су великим залагањем свих успјели да ситуацију с коронавирусом ставе под контролу и вакцинишу добар дио становништва.

- Kао што смо и обећали, тиме смо на добром путу да омогућимо квалитетну туристичку сезону, и допринесемо финансијској стабилности. Надам се да нас сав уложени напор приближава повратку у нормалне животне околности- казао је Kривокапић.

Он је додао да смо уједињени као народ Црне Горе, али и као регион.

- Јединствени на путу ка Европској унији, и јединствени у напорима да наша друштва и системе реформишимо, учинимо ефикаснијим, просперитетнијим и бољим. Црна Гора, као чланица НАТО-а и будућа чланица Европске уније у потпуности је привржена испуњавању овог циља- закључио је Kривокапић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 04:26