ЗДРАВКО КРИВОКАПИЋ И ДРИТАН АБАЗОВИЋ / - ФОТО: ПРИНТСКРИН
26/01/2022 u 17:09 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић тврди да је да дјелу државни удар, Абазовић да су разрјешења одраз немоћи

Демократски фронт (ДФ) није похвалио ниједан поступак Владе и ликоваће кад она падне у парламенту, казао је Кривокапић

Да сукоб унутар власти не јењава, већ постаје све интензивнији, доказ су јучерашње међусобне оптужбе и пребацивање лоптице одговорности са једне на другу страну. Премијер Здравко Kривокапић је саопштио да је у Црној Гори на дјелу државни удар и да је главни центар моћи предсједник државе Мило Ђукановић.

– Демократски фронт (ДФ) није похвалио ниједан поступак Владе и ликоваће кад она падне у парламенту – казао је Кривокапић.

Навео је и да је министар вањских послова Ђорђе Радуловић од септембра прошле године интензивно радио за мањинску владу.

Потпредсједник Владе Дритан Абазовић је оцијенио да су смјене које иницира Влада у последњих неколико дана одраз немоћи, те да се морају стрпити до 4. фебруара, када је са владом завршено.

Он је поручио да ако неко жели на било који начин да "такне" уставни поредак, имаће адекватан одговор.

Казао је и да нема бојазни за Устав као и да сматра да премијера цијело вријеме савјетују погрешно.

Абазовић је поновио да је УРА мањинску владу изнијела као идеју изласка из кризе.

– Ако посланици то неће, ја то не видим као проблем. Ако опозиција подржи да се оде на ванредне изборе, идемо на изборе – поручио је Абазовић.

МЦП није подржала формирање мањинске владе

Митрополија црногорско-приморска (МЦП) није подржала формирање мањинске владе, и не жели да учествује у међустраначким калкулацијама и политичким нагодбама, саопштили су из МЦП.

Из МЦП су то казали поводом навода да Српска православна црква (СПЦ) даје подршку формирању мањинске владе Црне Горе.

– Митрополија није дала речену подршку нити жели да учествује, ни сада ни убудуће, у међустраначким калкулацијама и политичким нагодбама – наводи се у саопштењу.

Наводи се да је за Митрополију драгоцјена и важна изборна побједа над "богоборним" бившим режимом од 30. августа 2020. године, коју су, како је саопштено, странке садашње парламентарне већине извојевале на таласу свенародних литија.

Из МЦП су рекли да су мирне, молитвене литије биле јединствен јеванђелски израз борбе за слободу вјере.

– Стога нека нико од Митрополије не очекује да ће она дати подршку формирању било које владе која би на мала или велика врата, посредно или непосредно, вратила на власт бивши режим – наводи се у саопштењу.

Из МЦП су казали да су званични представници бившег режима због, како су навели, угрожавања вјерских права и слобода СПЦ сами себе изопштили из цркве.

– И тиме остали ван њеног окриља све до њиховог искреног покајања које се, нажалост, није догодило до дана данашњег – наводи се у саопштењу.

Вицепремијер се јуче састао са посланицима Демократског фронта и дао наду да ће се узавреле страсти унутар парламентарне већине коначно смирити.

Предсједник Нове српске демократије (НСД) Андрија Мандић и предсједник Демократске народне партије (ДНП) Милан Kнежевић затражили су од потпредсједника Владе и предсједника ГП УРА Абазовића да поштује изборну вољу исказану на изборима 30. августа и да се само у оквиру актуелне парламентарне већине може тражити ново одрживо рјешење, саопштио је Демократски фронт (ДФ).

Грађани и синоћ протестовали

Иако је најављено да ће протести против најава о могућем формирању мањинске владе бити четвртком и недјељом, синоћ су се грађани ипак окупили у Колашину и у Бијелом Пољу.

Kао и претходних пет дана, окупљени у Колашину су у 19 сати блокирали магистралу испод Бабље греде. Једносатним блокадама, како је најављено, изражаваће протест и наредних дана, то јест, рекли су, "док год буде требало". Поновили су да нису изашли на улицу да бране било чије фотеље, већ због одбране изборне воље.

И Бјелопољци су изашли на улице, поручујући да су свједоци политичких промјена и, прве праве парламентарне владе од њеног постојања.
Функционер Уједињене Црне Горе, одборник у локалном парламенту у Бијелом Пољу, Никола Раосављевић казао је да окупљени грађани шаљу поруку демократије и мира.

Он је поручио да неће одустати, те да имају једину жељу да посматрамо да у некој новој, слободној, европској, демократској, мултинационалној и мултиконфесионалној Црној Гори живе наша дјеца.

М.Н.

Наводе и да ће ДФ наставити разговаре са свим другим субјектима актуелне парламентарне већине како би кроз искрени разговор и нови договор зауставили сваку могућност повратка ДПС-а.

Да Демократска партија социјалиста (ДПС) тренутну ситуацију види као идеалну за скори повратак на власт, потврдио је јуче посланик ове партије Никола Ракочевић.

Ракочевић је за Градску телевизију казао да је интерес грађана, државе и европског пута да ова Влада падне.

– Урадићемо све и по том питању спремни смо и да сарађујемо и са најудаљенијима. И, самим тим, Влада ће пасти – казао је Ракочевић.

Kад је ријеч о избору мањинске владе, Ракочевић наводи да ће се о том моделу ДПС одредити кад дође вријеме. Најбољи концепт је, наводи, политичка влада у којој ће они који су најјачи бити и највише одговорни.

"Ако опозиција подржи да се оде на ванредне изборе, идемо на изборе, казао Абазовић

Kоментаришући став ГП УРА да ДПС не може бити дио мањинске владе, Ракочевић поручује: "Моје колеге и ја смо прогнозирали неке од ових ствари које се сада дешавају. Бићу врло отворен и још једну прогнозу ћу дати, у наредних 14 мјесеци ДПС ће, наравно, бити најјача партија, као што је и сада, међутим, биће и она која одлучује у власти и тада ћемо се односити према свима који су наши традиционални, али и потенцијални партнери, таман онако како су се они односили према нама и како ће се, посебно, односити од сада према нама".

Из кабинета премијера Kривокапића оцијењено је да ријечи Ракочевића у потпуности огољавају идеју мањинске владе, као пречице за постепени повратак те партије на власт. Из кабинета премијера су поново позвали све политичке актере да мандат врате грађанима, који ће дати свој суд о представљеном политичком дјеловању.

Ракочевић је најмање позван да диктира услове и креира политички правац државе, саопштили су из Грађанског покрета УРА и поручили да ће Црна Гора ускоро добити европску владу без ДПС-а.

Из Демократске Црне Горе саопштено је да посланик Ракочевић већ распоређује ДПС снаге у Влади коју му поклањају предсједник Социјалистичке народне партије (СНП) Владимир Јоковић и предсједник Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 12:55