Здравко Кривокапић / - Влада
10/06/2021 u 18:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Кривокапић: ДФ уцјењује Владу око буџета, двије тачке спорне у Нацрту Темељног уговора са СПЦ

Упитан да ли планира кадровска освјежења или увођење нових ресора, Кривокапић је казао да је број од 12 министарства мјера Црне Горе

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић казао је за ТВ Вијести да ни 200 дана није довољан период да се на прави начин све анализира. Навео је да је програм рада Владе за 2021. такав да је све мјерљиво и да ће владина служба презентовати урађено када буде тачно 200 дана Владе.

СПОРНЕ ТАЧКЕ ТЕМЕЉНОГ УГОВОРА

Двије тачке спорне у Нацрту Темељног уговора са Српском православном црквом тичу се вјерских празника и имовинских питања, казао је премијер Здравко Кривокапић у емисији "Начисто".

-Тај члан је подразумијевао да имамо већи број вјерских празника него што је законом предвиђено- навео је он.

Како је казао, предложена су три нова празника која је требало да се славе у Црној Гори: Свети Сава, Свети Петар Цетињски и Свети Василије Острошки.

Други спорни члан се, како је навео, односио на неусклађеност и тиче се имовинских питања који је предвиђао додатно преиспитивање елемената који још нијесу катастарски уписани.

Како је навео, иако је вјерник, имао је обавезу да штити државу.

НЕ РАЗМИШЉА О ВАНРЕДНИМ ИЗБОРИМА

Предсједник Владе увјерен је да без њега на челу листе За будућност Црне Горе  никад не би дошло до промјена у Црној Гори. Зато је од старта вјеровао да никоме другоме не припада мјесто премијера.

- Вјерујте, не размишљам о ванредним изборима. Размишљамо буквално сви у овој Влади да ћемо трајати 48 мјесеци, као што је и дефинисано... Наша стратегија је окренута према свим грађанима, без изузетка и ми само о томе бринемо. Ми не бринемо, нити калкулишемо каква ће бити реакција одговарајућих политичких партија. Ако бисмо то радили, ми бисмо се све вријеме бавили само тиме".

ПЛАН: 15. ЈУНА 30 ОДСТО ВАКЦИНИСАНИХ

-Нико није вјеровао пројектним циљевима које смо поставили у борби против пандемије, али ево види се да ћемо 15. јуна имати реализован план од 30 одсто вакцинисаних-казао је Кривокапић.

Он је подсјетио на негативну кампању која је вођена против Владе када је била у питању борба са пандемијом и да су показали стратешко дјеловање и помак.

ПАКЕТИ ПОМОЋИ

Кривокапић је навео да су кроз пакете помоћи опредијелили 160 милиона еура за помоћ привреди и грађанима, а да се нада да ће туристичка сезона бити и боља од пројектоване буџетом.

Премијер је казао да би Владу оцијенио тренутно четворком и да је то мотивација да буду још бољи.

Кривокапић је навео да су се опредијелили за ризик привременог финансирања да би могли да направе програмски буџет са софтверским рјешењима која су постојала, али нису примјењивана и да је због тога тај процес трајао дуже.

ДФ И БУЏЕТ

На питање кога сматра одговорним за то што буџет још увијек није усвојен, Кривокапић је рекао да сматра оне који уцјењују Владу у вези са гласањем о буџету.

-Демократски фронт је од почетка кренуо у причу која је помало некоректна. Кренули су у оптужбе одмах након изгласавања Владе, чак и током изгласавања је било политичког лицемјерја. Закон о буџету омогућава функционисање свих грађана- поручио је Кривокапић.

На питање да ли он осјећа одговорност због буџета, Кривокапић каже да су радили предано, али да ниједно рјешење које су предали није прихваћено од стране одређених посланика и да то није коректно јер се ради о погрешним очекивањима.

Наводи да нема податке због чега је ДФ одлучио да ипак гласа за буџет и да нема сазнања да је око тога посредовао митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

ПРОМЈЕНЕ ЈЕР ОН ПРЕДВОДИ ЛИСТУ

-Да ја нисам предводио листу, не би се десиле промјене у Црној Гори. Нисам ја најзаслужнији, али сам ја урадио све са моје стране...-поручио је Кривокапић.

Предсједник Владе каже да се није покајао и да је посао вођења Владе најодговорнији посао који се може имати, а да се политичке партије углавном воде рејтинзима.

АМФИЛОХИЈЕ НИЈЕ ФОРМИРАО ВЛАДУ

Кривокапић каже да покојни митрополит Амфилохије није учествовао у формирању Владе на нивоу имена, али да је био заинтересован да се Влада формира, измијени Закон о слободи вјероисповјести, али и да се не смањују плате и пензије.

Премијер каже да само брине о свим грађанима без изузетка и да не калкулишу каква ће бити реакција политичких партија.

-Можда је наш најслабији дио одсуство промоције остварених резултата- наводи Кривокапић.

Кривокапић је подсјетио да осим потпредсједника Дритана Абазовића у Влади нема политичара и да они не размишљају политички.

О ШВЕРЦУ ЦИГАРЕТА

Предсједник Владе каже да је шверц цигарета врло препознатљив у међународним размјерама и да је проблем спознао и у контактима са амбасадорима Квинте и да је поручио да Влада то неће третирати никада као државни посао.

-Ја бих волио да неко поднесе кривичну пријаву када су питању те оптужбе. Због тога нисам отишао на Одбор за безбједност да би ме малтретирали беспредметним питањима и ноторним неистинама. Нека понуде доказе- навео је Кривокапић.

ВЕЉОВИЋ И КОМИТЕ

На питање како је онда на сличан начин оптужио бившег шефа полиције Веселина Вељовића. Кривокапић је рекао да је садашњи савјетник предсједника Мила Ђукановића прошао кроз Богетиће службеним возилом без икаквих проблема, а да је онда возило са истим статусом било опкољено.

Навео је да је лако повезати то што Вељовић подстиче протесте комита и њихово понашање на Богетићима.

На подсјећање да је утврђено да је направљен пропуст и да је због тога његова кћерка доведена у ситуацију, Кривокапић је подсјетио на случај када је у двориште његове дошао мушкарац и да је његово понашање указивало на то да је повезан са полицијом на неки начин, те да се ради о бившом војном лицу...

Открио је и да је директор Управе полиције Зоран Брђанин рекао да је полиција урадила све, али да тужилаштво није показало вољу да се тим случајем детаљно бави.

У ВЛАДИ САМО ЕКСПЕРТИ

Мој став је био и прије кретања у ову причу и послије завршетка избора да једино експертска влада Црној Гори може донијети добро и ја остајем на том ставу, саопштио је у интервјуу за Телевизију Вијести Здравко Кривокапић, предсједник Владе Црне Горе.

-Шта то значи? Ако постоји неко мјесто које може природно да буде упражњено, онда је природно да треба ући неки експерт, али не никако као што ја ослушкујем одређени политичари- истакао је Кривокапић.

Новинар Телевизије Вијести Петар Комненић је тражио појашњење - да ли то значи да неће би ни Демократски фронт (ДФ) ни други политичари у његовом тиму.

-У Влади у којој сам ја премијер неће бити нико осим експерата- рекао је Кривокапић.

Додао је и да парламентарна већина може да се одлучи и за другачији модел формирања Владе и да би то било легитимно.

ЗА МИНИСТАРСТВА ПРЕЛАЗНА ОЦЈЕНА 

Кривокапић је рекао да за сада сва министарства имају "прелазну оцјену", али није хтио да каже која министарства имају 100 одсто испуњен план, а која мање од тога, већ је казао да ће то бити представљено након 200 дана Владе.

На питање зашто није преиспитао статус министра Ратка Митровића, Кривокапић наводи да му је дао још једну шансу зато што је нелегална градња била у периоду прије него што је постао министар.

ФИНАНСИЈСКА ШТЕТА ЗА БУДВУ

Кривокапић је најавио да ће већ на сјутрашној сједници Владе бити стављен на мораторијум на ДУП Будва Центар и Бечићи.

-Нема изузетака. Планови су ван снаге док се не направи добар просторни план- поручио је Кривокапић.

Навео је да ће финансијска штета по Будву бити око четири милиона еура, али да се то мора урадити да би се спасила будућност простора.

Кривокапић је поручио да никада неће нити он нити остали министри икога штити.

Навео је да и због проблема са министром правде Владимиром Лепосавићем закаснио Закон о поријеклу имовине и да је то питање преузео потпредсједник Владе Дритан Абазовић, те да се очекује да у септембру буде у скупштинској процедури.

ПОШТУЈЕ ПРЕСУДУ ЗА РАТКА МЛАДИЋА

На питање шта мисли о пресуди Ратку Младићу, Кривокапић каже да поштује пресуду Међународног суда правде и да је потписан Споразум који то предвиђа.

Кривокапић је казао да је инсистирао у разговору са Весном Братић да се раскине уговор са Владимиром Вуковићем и да је министарка имала исти став.

Вуковић је величао ратног злочинца Младића, а претходно је вријеђао новинара РТЦГ Небојшу Шофранца.

Кривокапић је рекао да ће лично испитати наводе да је директорица Директората за основно образовање Славица Илинчић називала потпредсједника Владе Дритана Абазовића шиптаром.

Навео је да је постојала опција да се против Николе Кандића спроведе дисциплински поступак и привремена суспензија, и да свака негативна активност крњи углед владе.

Кривокапић је навео да је генерални секретар Владе Божо Милоњић био човјек у ког је имао велико повјерење.

 КАТНИЋ СПРЕМАО ХАПШЕЊЕ

Кривокапић тврди да је добио информације неколико дана прије одласка у Београд да ће бити проглашен издајником цркве, а да се покушало и да се он прикаже кривцем у случају да за митрополита не буде изабран Јоаникије.

Додао је да је добио информацију да се инсистира да дође лично у Београд и да је због тога отишао Владиним авионом и да је обавијестио потпредсједника Абазовића и да је он рекао да сматра да не треба да сада потпише уговор. Абазовић је раније рекао да не треба журити са потписивањем уговора, али да није спорно да ће се потписати.

Кривокапић је казао да је данас чуо и да се спремало његово хапшење због велеиздаје због потписивања противуставног Темељног уговора, а на питање ко би га ухапсио, рекао је да би то био Специјални државни тужилац Миливоје Катнић.

Премијер наводи да је напомињао министра правде Владимира Лепосавића да може да покрене дисциплински против Катнића, али да овај то није учинио.

Кривокапић је позвао свакога из парламентарне већине да покрене процедуру преиспитивања његовог повјерења, а да он неће поднијети оставку.

О ЂУКАНОВИЋУ

На питање да ли Ђукановића доживљава као конструктивног сарадника или непријатеља, Кривокапић наводи да је Ђукановић покушао својом моћи да утиче на нека рјешења, али да то није могло да прође на такав начин и као примјер навео избор начелника генералштаба.

Навео је да се нада да ће Ђукановић бити конструктивнији, али да он то није исказао у неколико случајева, попут разрјешења и именовања амбасадора.

Кривокапић признаје да су на одређеним в.д. позицијама политичари, наводи да су направили шему како до најбољи кадар заузме позицију, али се након што се формално све испоштује добије испоручено рјешење из политичких странака.

ЕПЦГ И МЛАДЕН БОЈАНИЋ

На питање шта се десило са списком кандидата Младена Бојанића за челна мјеста Електропривреде Црне Горе и да ли су то експерти који су планирани за руководство јавних предузећа, Кривокапић је одговорио са "не".

Он је казао да када је чуо да ће због већине чланова Управног одбора, постојати потенцијална опасност да се можда Електропривреда Црне Горе (ЕПЦГ) прода, тада је реаговао.

-Тада сам одлучио да нико нема већину како не би могли одређени политички активисти, који су и данас дочекани од стране појединих министара, и већ сам упозорио одређене владе да не могу да преговарају, ако желе добре односе са Владом, са предсједницима Одбора директора. То је недопустиво- казао је Кривокапић.

На питање да ли мисли на Милутина Ђукановића, предсједника Одбора директора ЕПЦГ, Кривокапић је одговорио потврдно:  "Апсолутно на њега мислим."

На констатацију да то значи да се спремао тај систем за продају, Кривокапић је рекао да је имао информацију, а да је став Владе да је ЕПЦГ највеће благо и кока носиља и да нема говора о продаји.

Izdvojeno

06. avgust 2021 04:01