Miroslav Lajčak / - FOTO: EPA
31/08/2024 u 17:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Lajčak: Crna Gora može da uđe u EU 2028.

Specijalni predstavnik Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak demantovao je danas procjenu predsjednika Aleksandra Vučića da Srbija i Crna Gora ne mogu da postanu članice EU do 2028. godine

Milatović: Crna Gora u EU do 2028. godine je realan cilj; Vučić: Neće biti novih članica prije 2030.

- Letonija, Litvanija i Slovačka su završile pristupne pregovore za manje od tri godine. Crna Gora i Srbija pregovaraju godinama, a i dalje su daleko od sredine procesa. Ali ako ste ozbiljni, ako počnete da zatvarate poglavlja, možete to da uradite za dvije i po godine i još dvije godine za ratifikaciju. Nije nerealno, ali to je idealni scenari-, kazao je Lajčak na regionalnoj konferenciji o bezbjednosti GLOBSEC u Pragu.

Specijalni predstavnik je upozorio da je EU godinama zanemarivala zemlje Zapadnog Balkana i svoje obećanje o prijemu u EU dato prije 21. godinu.

- Emocije su iščezle. Sada je jasno da je proširenje geopolitička nužnost, ali to ne znači da smo mi spremni i da su oni spremni jer su jako dugo bili zapostavljeni, emocije su iščezle i nažalost nestala je gotovo potpuno posvećenost reformama- rekao je Lajčak.

On je kazao da su ranije, u vrijeme kada je Slovačka ulazila u EU, pravila bila jasna i da se znalo da ako zemlja kandidat ispuni kriterijume da će zaista i biti primljena u EU.

- Sada tražite od njih da sprovode reforme, a nisu sigurni da će to donijeti korist u vidu članstva. I gubite popularnost. Zato se obje strane pretvaraju, mi da ćemo ih primiti, a oni da rade sve da ih primimo, obje strane se pretvaraju- rekao je Lajčak, prenose mediji.

Miroslav Lajčak dodao je da Crna Gora može da uđe u EU 2028. jer je sve u njenim rukama, dok Srbija ima problem Kosova.

- Ako ne riješimo pitanje dijaloga Beograda i Prištine možemo da zaboravimo na integraciju Zapadnog Balkana, ne samo Srbije i Kosova. Mislim da smo uspjeli da uradimo najbolju moguću stvar sa sporazumom o normalizaciji koji je usvojen prošle godine u Ohridu, ali on nikada nije bio primjenjen- kazao je Lajčak.

Evropski zvaničnik citirao je poruku francuskog predsjednika Emanuela Makrona tokom posjete Beogradu: "Put je popločan i zove se Ohrid".

- Nedostaje međutim politička volja, a i društva nisu spremna na to. Uz to imaćemo parlamentarne izbore na Kosovu u februaru, tako da je naivno očekivati preokret prije izbora. Ali moramo da vidimo značajan pomak u implementaciji odmah poslije izbora- rekao je Lajčak.

Miroslav Lajčak podsjetio je da 53 odsto građana EU želi proširenje, ali da kada se suoče sa pitanjima poput toga da li će njihova zemlja i dalje biti neto korisnik sredstava ili da li će EU sa tim novim zemljama biti jača, onda je spremnost za proširenje komplikovanija.

- Znam koliko je lako za treće zemlje da spriječe da EU bude geopolitički faktor. Dovoljno je da jednu zemlju članicu ubijede da primjeni veto- rekao je Lajčak na panel debati o proširenju EU na konferenciji o bezbjednosti GLOBSEC od 30. avgusta do 1 septembra u Pragu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 23:00