/ MIODRAG LEKIC, SASTANAK PARLAMENTARNE VECINE OKO FORMIRANJA NOVE VLADE - LAZAR RUZIC
21/12/2022 u 18:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lekić: Đukanović predvodi akciju blokade institucija

Pravac u kom bi trebali i morali ići je deblokada institucija i pokušaj da se izaberu sudije Ustavnog suda i da se parlamentarnoj većini omogući ono što postoji u svim demokratskim društvima, kazao je Lekić

Eventualna nova vlada nema namjeru da napusti okvir međunarodnih obaveza i sve one se podrazumijevaju, kazao je Miodrag Lekić, lider Demosa, u emisiji "Kontakt" RTV Nikšić.

Komentarišući navode u medijima o mogućnosti potrebe angažovanja međunarodnih posrednika koji bi pomogli u razrešavanju političke i institucionalne krize u Crnoj Gori, Lekić ističe:

"Oko dubine krize u kojoj se nalazimo ima dosta pojedinaca, predstavnika zemalja koji ovdje dolaze i daju izjave koje mogu da se uzmu kao korisne. Neke su u ne baš preciznim formulacijama, pa i djeluju kao prijeteće. Mislim da to apsolutno nije prihvatljivo. Crna Gora je suverena država i treba da odlučuje vlast koja je izabrana od naroda. Ova zemlja treba da sarađuje sa jedne strane, a sa druge ne treba da prihvati status neke kolonije i da čekamo da neko dođe da nam kaže šta treba da radimo", smatra Lekić.

Kako napominje, Crna Gora jeste u političkoj i institucionalnoj krizi, a glavnog kočničara za njeno razrešenje vidi u predsjedniku države Milu Đukanoviću.

"Umjesto da se sistemom kohabitacije pokaže opšti interes, da se u krajnjem zastupa interes i svoje stranke iako bi on trebalo da bude predsjednik svih građana, on je sada vodeći u akciji da se blokiraju institucije. Sa očiglednom strategijom - što gore po zemlju to bolje za njega, stranku. Ali mislim da se preračunao u svemu tome i da će njegova stranka imati negativne posljedice takve politike", kazao je Lekić.

Pravac u kom bi trebali i morali ići je deblokada institucija i pokušaj da se izaberu sudije Ustavnog suda i da se parlamentarnoj većini omogući ono što postoji u svim demokratskim društvima, da ima inicijativu da predloži formiranje vlade, poručio je Lekić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 21:04