/ - Миодраг Лекић
31/10/2021 u 12:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лекић: Политичке калкулациjе не укључивати у спољну политику

Он jе када је ријеч о саставу владе, ко може и ко не може бити њен члан, истакао да то, ниjе ништа друго до комбинациjа неозбиљности и деградациjе државе

Политичке калкулациjе и естрадне промоциjе, коjи имаjу за циљ парциjални а не државни интерес, не треба укључивати у jавно дjеловање, посебно у осjетљиву материjу спољне политике, сматра лидер Демоса Миодраг Лекић.

Он jе рекао да димне завjесе коjе се подижу о томе што jе рекао и што ће рећи замjеник помоћника америчког државног секретара о фаворитима и оним другим на политичкоj сцени, о саставу владе, ко може и ко не може бити њен члан - ниjе ништа друго до комбинациjа неозбиљности и деградациjе државе на унутрашњем и међународном плану.

– Ниjе тешко иза ових гласина препознати домаће недорасле и превртљиве политичке субjекте коjи због персонално - партиjских промоциjа, коjима су већ озбиљно уздрмали функционисање државе и систем власти на унутрашњем плану, сада из истих мотива играjу на пропагандну карту ексклузивних фаворита међународних кругова – казао jе Лекић.

Према његовоj оцjени, све се то дешава по циjену наставка креирања слике Црне Горе као “банана државе”.

– На чему jе посебно играла претходна власт , све у очекивању да jоj међународни фактори за узврат одобре систем одрживе корупциjе и клиjентелизма уз продужени статус државних функционера изнад правног поретка”, казао jе Лекић.

Он jе казао да лансирање тих бруталних гласина у отвореноj или затвореноj форми, поред демонстрирања домаће инфериорности, на неки начин наносе штету слици америчке државне дипломатиjе коjа функционише на бази вриjедности и праксе уставно - парламентарних демократиjа.

– Државе са коjом с разлогом желимо да изградимо добре односе на бази узаjамног интереса и повjерења – каже се у саопштењу.

Лекић jе рекао да проглашавањем међународних врховних арбитара за црногорске унутрашне прилике, Црна Гора се лоше и недостоjно представља пред Европском униjом коjа jе проглашена, прецизниjе чланство државе у ЕУ, за приоритетан спољно - политички циљ.

Лекић jе казао да вођење спољне политике треба да заjедно садржи државне интересе, поштовање међународних правила, и потребан степен самодостоjанства.

– Зато jе потребно да се у jавном дjеловању, посебно у осjетљивоj материjи спољне политике не укључуjу домаће ситне И крупне политичке калкулациjе и естрадне промоциjе без садржаjа с циљем не државног интереса већ оног парциjалног –поручио jе он.

Лекић jе навео да су грађани изабрали нову власт да побиjеди држава, а не да, како jе рекао, партиjе побиjеде jедна другу и да се већи дио владе дуго вjежба и учи озбиљном и jавно одговорном вођењу државних послова.

– Уважавање расположења и порука грађана су jедини начин да се коначно консолидуjе актуелна власт и отпочне њено дjеловање према правилима и искуствима земаља западне парламентарне демократиjе – закључио jе Лекић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 15:23