/ Момчило Лековић
21/06/2021 u 18:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лековић: Раичевић формирао фантомски параорган

Како је навео, Закон о локалној самоуправи у својим одредбама не познаје “Савјет за економски развој”

Одборник у СО Бар, Момчило Лековић саопштио је да је формирањем „Савјета за економски развој“ предсједник Општине Бар наставио са праксом аутократског владања уз потпуно игнорисање законодавне власти, односно Скупштине општине Бар.

- Овај „парасавјет“, како је истакнуто на сајту Општине Бар има за циљ креирање повољног пословног амбијента за привлачење домаћих и страних инвеститора, сарадњу са локалном привредом и идентификовање изазова и потенцијала барске економије, формиран је самоиницијативно од стране Предсједника Општине и без знања и сагласности највишег барског представничког дома, Скупштине општине Бар али и противно Закону о локалној самоуправи- рекао је Лековић.

Како је навео, Закон о локалној самоуправи у својим одредбама не познаје “Савјет за економски развој”.

image
фото документ

- Већ чланом 198 прописује да се ради унапређења рада локалне самоуправе у општини може основати тзв. “Савјет за развој и заштиту локалне самоуправе”, при чему чланове савјета бира Скупштина општине из реда истакнутих и угледних грађана општине и стручњака из области од значаја за локалну самоуправу.Такође, чланом 43 истог Закона прописано је да ради ефикасног и рационалног вршења послова из надлежности скупштине, образују се одбори и савјети, као стална радна тијела, а могу се образовати и комисије као повремена радна тијела. Дакле, члан 43 као и члан 198 недвосмислено прописује да савјете који се формирају ради унапређења рада општине, једино и искључиво може формирати скупштина општине која врши избор чланова савјета-навео је он.

Сматра да остаје нејасно, по којем је основу Општина Бар формирала Савјет за економски развој општине и истовремено извршила избор чланова, с обзиром да је формирање и избор, као што видимо у искључивој ингеренцији Скупштине општине Бар.

- На основу медијских извјештаја сазнајемо да ће новоформирани савјет већ данас у Бару одржати први састанак са предсједником државе Милом Ђукановићем,  па се самим тим може закључити да је Општина Бар пред локалне изборе званично започела са формирањем фантомских параоргана, које формира без сагласности Скупштине општине Бар, односно потпуно незаконито- поручио је Лековић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:03