/ - Андрија Поповић
12/12/2021 u 19:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Либерали: Скупштина да расправља о Закону о забрани фашистичких организација и симбола

Андрија Поповић тражио је да се Закон о забрани фашистичких, неофашистичких и војних националистичких организација и употребе њихових симбола уврсти у дневни ред сједнице заказане за понедјељак

Либерална партија поднијела је поново предсједнику Скупштине Алекси Бечићу захтјев за допуну Дневног реда сједнице Скупштине.

Посланик ЛП Андрија Поповић тражио је да се Закон о забрани фашистичких, неофашистичких и војних националистичких организација и употребе њихових симбола уврсти у дневни ред сједнице заказане за понедјељак. ЛП је раније предала Скупштини овај Закон али предсједник Бечић га још увијек није уврстио у дневни ред.

- Подсјећамо, на протеклом засиједању Скупштине када је тражено да се овај Закон уврсти у Дневни ред и о њему се расправља, за такав приједлог посланика ЛП гласало је 39 посланика док је њих 39 било против или узџано, те овај Закон није добио већину да се уврсти у Дневни ред. Све то показатељ је колика подјела влада у црногорском друштву али и политичком врху државе по питању осуде фашизма и суочавања са прошлошћу те колики је степен несвјесности о овој опасној друштвеној појави против које се морамо снажно борити у сваком времену.  Закон се предлаже у циљу спречавања подстицања националне, расне или вјерске мржње и нетрпељивости међу грађанима Црне Горе а овим законом забрањује се било који облик дјеловања фашистичких, неофашистичких и војних националистичких организација као и употреба фашистичких и неофашистичких симбола у Црној Гори. На овај начин у многоме би се ријешили проблеми растућег политичког екстремизма и национализма те клерикалних утицаја- наводе у саопштењу.

Сматрају да тренутно у Црној Гори не постоји довољно дефинисан правни начин за кривично гоњење поменутих организација, које стога имају слободу да шире своје дискриминаторске идеологије.

- Овај недостатак прописа даје поруку о некажњивости, коју чак и институције прећутно подржавају. Доношење овог закона ради тога је веома важно, јер се њиме обезбјеђује снажан израз друштвене осуде одређеног понашања и група које га подржавају. Закон препознаје фашистичке, неофашистичке и војне националистичке организација организације као групе основане са циљем промоције идеја и доктрина које су фашистичке, нацистичке, расистичке или ксенофобичне и које у свом називу имају симбол или ознаку која је историјски потврђена као фашистички или неофашистички симбол или користе фашистичке и неофашистичке или било које друге симболе којим се шири мржња или позива на уништење или истребљење неког народа, расе или етничке и мањинске групе засноване на супериорности једног народа над другима или које у свом оснивачком акту, статутарним или програмским документима имају текст или садржаје којим се промовишу, заговарају или спроводе неонацистичке или фашистичке идеје и поступке као и идеје препознатих фашистичких покрета са ових простора-наводе у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 11:18