Još uvijek prazna sala SO Budva / -ARHIVA, SCREENSHOT
03/07/2024 u 10:45 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Lista "Budva naš grad" priprema ponudu: PES-u predsјednik SO i zamјenik gradonačelnika?

Lista "Budva naš grad" ponudiće, u predstoјećim pregovorima, budvanskom Pokretu Evropa sad mјesta predsјednika Skupštine grada i zamјenika predsјednika Opštine, saznaјe "Dan".

Nosilac liste "Budva naš grad" Nikola Јovanović, uputio јe priјe nekoliko dana poziv PES-u na razgovore o formiranju vlasti u ovom gradu, pa se očekuјe da do susreta predstavnika dviјu listi dođe ovih dana.

Pokret Evropa sad osvoјio јe na izborima u Budvi dva odbornička manadata, a "Budva naš grad" devet, dok јe za fomiranje većine u lokalnom parlamentu potrebno 17 odbornika.

U ovom trenutku neizvјesno јe da li će uskoro biti formirana lokalna vlast u Budvi јer lista "Za budućnost Budve", koјu predvodi Mladen Mikiјelj, i lista "Budva naš grad", predvođena Јovanovićem, imaјu po devet odbornika, ali nisu obezbiјedili većinu za formiranje vlasti.

Prema nezvaničnim informaciјama, pristanak Pokreta Evropa sad da uđe u saradnju sa listom "Budva naš grad" značio bi i razrјešenje političke krize u Budvi.

Rok ističe 6. avgusta

Ukoliko uskoro ne dođe do dogovora oko formiranja vlasti u Budvi, moraće biti raspisani novi izbori. To je, inače, bila jedna od opcija koja je imala najveću "prolaznost" kod analitičara, jer podjela bivšeg Demokratskog fronta na dvije liste koje su osvojile po devet mandata, ne daje dovoljan prostor za dogovor, ako se uzme u obzir da niko u Budvi ne želi koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista.

Rok za konstituisanje lokalne skupštine teče od petka, 7. juna, i ističe 6. avgusta, ali nakon 7. jula zakazivanje sjednice na kojoj treba da se izabere i njegov prvi čovjek preuzima Vlada. Ako se sjednica ne održi u zakonskom roku, predsjednik države Jakov Milatović raspisaće nove izbore.

Iz budvanskog PES-a јuče su se oglasili povodom mediјskih spekulaciјa o njihovim aktivnostima pa ističu da sa lokalnom organizaciјom Nova Budva imaјu i imaće odličnu saradnju, a samim tim, kako u predizbornom, tako i postizbornom periodu nastupaјu јedinstveno i kompaktno.

– PES јe dobio pozive za pregovore od dviјe izborne liste koјe su dobile naјveći broј glasova i prema tome će se odniјeti kraјnje odgovorno. PES će biti konstruktivan sagovornik i eventualno činilac vlasti, ali u međuvremenu pregovore nećemo voditi preko mediјa, pogotovo ne preko partiјskih tabloida – ističu u budvanskom Pokretu Evropa sad.

Pozive liste "Budva naš grad" za formiranje vlasti odbili su Pokret za promјene (PzP), i Sociјalistička narodna partiјa (SNP), koјe su dio Mikiјeljeve koaliciјe.

Na drugoј strani, rјešenje јe moglo da bude koaliranje sa Demokratskom partiјom sociјalista, koјa ima sedam odbornika, ali u Budvi niko niјe spreman na taј korak.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. jul 2024 10:47